Olcsó Pénzküldés Magyarországra
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Üzeneteid olvasásához jelentkezz beÜzeneteid olvasásához jelentkezz be   BelépésBelépés 
Óvoda - bölcsőde
Ugrás oldalra 1, 2, 3 ... 19, 20, 21  Következő
 
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Bolcsi, ovi és suli kérdések
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
HenriettaWH
V.I.P.
V.I.P.


Csatlakozott: Mar 13, 2006
Hozzászólások: 615
Tartózkodási hely: Welwyn Garden City

HozzászólásElküldve: 2006. Március 29. Szerda, 19:43    Hozzászólás témája: Óvoda - bölcsőde Hozzászólás az előzmény idézésével

Sokan érdeklődtek az itteni bölcsőde – óvoda helyzetről. Az itteni rendszer teljesen más, és igen nagy megrázkódtatás érheti azokat, akik családostól akarnak kijönni.

Az itteni rendszer igy működik.

A magyarnak megfelelő bölcsőde és óvoda itt nem létezik. A következő gyerekfelügyeleti lehetőségek léteznek:

Nursery
Ezek magánkézben vannak. Általában 3-5 hónapos kortól fogadják a gyerekeket, iskolakorig. A HETI dij ₤150-250 között mozog, lehet, hogy ennél több is, attól függően, hogy hol van az óvoda, ki üzemelteti, mennyire jó, mekkora a várólista és mennyi idős a gyerek. Sok óvodában van várólista. Átlagos nyitvatartási idő 8-6, van, amelyik 7-7, ez változó. Nyitva van iskolaszünetben, kivéve karácsony – szilveszter közötti hetet.

Playgroup
Játszókör, iskolára készitik fel a gyerekeket, 3-3.5 éves kortól veszik őket fel. Délelőtti és délutáni időszakban működik, átlag 2.5 óra. Ebédre haza kell vinni a gyerekeket. Sok helyre csak részidőben veszik fel őket, helytől függően, lehet, hogy csak heti két délelőttre tudja az ember beadni a gyereket. Iskolaszünetben ezek is bezárnak. A költség változó, ₤5-10 alkalmankként, ez minden playgroup magának szabja meg.

Childminder
Ez egy olyan hölgyike, aki a saját házában vigyáz gyerekekre. Az ár a óvodai árakkal vetekedik, általában órabérben kell fizetni, megint csak függ a helytől, kb. 3-8 között kell számitani óránként. Megszabott maximum számú gyerekre vigyázhatnak, életkortól függően. Mindegyik változó, hogy mit csinál a gyerekekkel, vannak, akik viszik őket játszóterekre, mother + child group-okba, ahová anyukák mennek kisgyerekekkel néhány órára heti 1-2 alkalomra, stb. Sokan nem szerveznek valaki mast, mikor szabadságra mennek, vagy ha betegekek, akkor nézhetsz, hogy most mit kezdjél. Őszintén szólva sok embernek volt rossz tapasztalata ezzel a gyerekfelügyeleti móddal.

Nanny
Ez egy olyan hölgy, aki a saját lakásodra jön a gyerekre vigyázni. Nem alszik ott, estéket – hétvégeket csak külön fizetés ellenében vállalnak. Nagyon drága megoldás, mert a fizetésén kivül neked kell fizetnek a munkáltatói NI hozzájárulását is, vannak, akiknek autót is kell biztositanod.

Au-pair
Ezt nem kell részleteznem….

Állami óvoda (school nursery)
Kb. 3,5 éves korban kezdik a gyerekek, ingyenes, de csak délelőtt van (azt hiszem, minden iskolában délelőtt), délre értük kell menni, utána semmi.

Minden intézmény, beleértve a gyerekfelügyelőket is, regisztrálnia kell magát az OFSTED-nél, ami rendszeresen ellenőrzi őket. Nyugodtan meg lehet kérdezni, hogy igazolják, hogy regisztrálva vannak az OFSTED-nél, ha nem, keress másikat, mert ha valami baj van, nem tudsz hová fordulni, és ez főleg a childminder-ekre vonatkozik.

Ezért mondja minden itteni, hogy gondold meg, ha családot, főleg kis gyerekeket akarsz magaddal hozni, mert nem olcsó mulatság. Több gyerekre ugyan adnak kezdvezményt, de ha nem keresel nagyon jól, a fizetésed rámegy a gyerekfelügyeletre, és annak mi értelme van?

Remélem, hogy ez választ adott azoknak, akik óvoda iránt érdeklődtek, és egy kicsit elgondolkoznak azon, mibe is vágnak bele. Amig a gyerek el nem éri az iskolás kort, ami kb. 4.5 év, sok pénz elmegy gyerekfelügyeletre. Annál inkább, mert itt maximum 26 hét anyasági jövedelmet adnak.

Ha valamit kihagytam, irja meg, aki tud mást is!

Heni
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
dia11
Haladó
Haladó


Csatlakozott: Mar 23, 2006
Hozzászólások: 32

HozzászólásElküldve: 2006. Március 29. Szerda, 20:32    Hozzászólás témája: és a gondok nem szünnek meg Hozzászólás az előzmény idézésével

Nagyon jó kis összefoglalót csináltál!
Én csak annyit tennék hozzá,hogy ne örüljön senki,hogy ezek a gyerekfelügyeleti dolgok megszűnnek,amikor a gyerek iskolás lesz.
Iskola 9-15óig van átlag,itt vannak eltérések,tehát az anyukák ez idő alatt tudnak munkát vállalni.Ha utazást is számolunk hozzá akkor 10-14ig,na pont ez az időszak az amikor senki sem keres munkaerőt,vagy ritkán.Tehát kell valakinek fizetni aki a gyereket hozza vagy viszi az iskolába,és mondjuk vigyáz rá délután amig munkából nem ér haza az illető.
Gyerek 12 éves kor alatt nem mehet haza az iskolából egyedül,ha a szomszéd házban lakik akkor is csak külön engedéllyel.Ez nem tudom,hogy egy kisvárosi iskolában is igy van e,majd valaki kijavít,de ahova az én fiam jár,ott ez a szabály.
És még valami,sokkal több az iskolai szünet mint Mo-n,és ekkor is kell tenni valahova a gyereket,majdnem minden hónapra esik egy hét ha egy tanévet nézek.Pl.most áprilisban 2,5 hét.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
emolnar
Újonc
Újonc


Csatlakozott: Mar 28, 2006
Hozzászólások: 3
Tartózkodási hely: TW7 5EH (Osterley)

HozzászólásElküldve: 2006. Március 30. Csütörtök, 8:52    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Köszi az összefoglalást a lehetőségekről.
Edus
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
dia11
Haladó
Haladó


Csatlakozott: Mar 23, 2006
Hozzászólások: 32

HozzászólásElküldve: 2006. Március 30. Csütörtök, 10:39    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Még eszembe jutott néhány dolog:
-anyasági jövedelem csak akkor jár,ha bizonyos időt dolgoztál itt,és a Home Office-os regisztrációd is megvan,legalább 26 hetet kell dolgozni ahhoz hivatalosan,hogy kapj 26 hét anyasági juttatást./Heni,ha ezt nem tudtam pontosan,légyszives javítsd ki/
-ha itt gyermeked születik akkor az NEM LESZ ANGOL ÁLLAMPOLGÁR,addig amig te nem kapod meg az állampolgárságot /5év/,ha mindketten magyar állampolgárok vagytok.(ne készüljön senki arra,hogy majd itt szül egy gyereket és majd akkor minden rendben lesz,hallottam már ilyent)
-egyedüli támogatásként a Child Benefit igényelhető,ez olyan mint otthon a családi pótlék.1 gyerekre 17,45 most,minden további gyerek 11 font körül kap.
-igényelhető még a Child Tax,ez fizetés függő,hogy mennyit kap vissza a család,de éves szinten ez sem egy nagy összeg,erre sem lehet alapozni.
-ha a gyermek primary school-ba kerül,akkor itt költség még az egyenruha,20-40 font közé saccolom.
Az iskolában lehet választani,hogy otthonról visz a gyerek szendvicset,vagy pedig befizet a szülő iskolai ebédre,ha ebédet igényel,akkor napi 1,5 font.
Ezen kívül más költség nincs,semmit sem kell megvenni,sem tankönyvet,sem ceruzát,mindent megkapnak az iskolában.
Néha vannak kirándulások erre kérnek csak pénzt.

Nem az a célunk,hogy lebeszéljünk akárkit is arról,hogy kijöjjön a családjával,ez mindenkinek a saját döntése,de ezeket a költségeket,és buktatókat mindenkinek aki egy kicsi felelősséget is érez a gyermekei iránt át kell gondolnia.
Felnőtt emberként mindenki azt csinál amit akar,de a gyerekeit senki ne tegye ki olyan csalódásnak,ami akár egy életen keresztül nyomot hagyhat bennük.Egy gyereknek nem lehet azt mondani 2 hónap után miután épphogy beilleszkedett az uj ovodába,iskolába,hogy akkor most hazamegyünk,mert nem sikerült ugy ahogy gondoltuk.Egy felnőttnek is nagyon nehéz egy országváltás,idegen nyelv,idegen környezet,idegen emberek.
Szóval senki ne szakítsa ki pici gyermekeit a megszokott környezetből,mielőtt itt ő nem érzi ugy hogy biztonságos életet tud teremteni a gyermekeinek.
Nagyon nagyon sok mindent kell mérlegelni.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Enci
Adminisztrátor
Adminisztrátor


Csatlakozott: Dec 18, 2005
Hozzászólások: 1781

HozzászólásElküldve: 2006. Március 30. Csütörtök, 11:04    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Plussz kiadás

A lányom sulijában havonta rendeznek könyv vásárt, ahol általában drágábban adják ugyan a könyvet, de mégis vesz szinte mindenki, mert a gyerekeknek mielőtt a szülő érte jön adnak 10-15 percet, hogy megnézegesse a kínálatot.
Ugye egyikünk sem szeret könnyező szemű gyerkőcöt látni?
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Sadowsky
Újonc
Újonc


Csatlakozott: Mar 02, 2006
Hozzászólások: 11
Tartózkodási hely: Hungary

HozzászólásElküldve: 2006. Március 30. Csütörtök, 16:34    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Hmm..

lehet, hogy óvodát ill. vmi hasonlót kellene nyitni Londonban. Vagy ez elvetemült ötlet? Sokkolt
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Enci
Adminisztrátor
Adminisztrátor


Csatlakozott: Dec 18, 2005
Hozzászólások: 1781

HozzászólásElküldve: 2006. Március 30. Csütörtök, 16:40    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

A hatalmas távolságok miatt nem hiszem hogy sok haszna lenne.
Pl Croydonbol nem hiszem hogy szivesen utaztatnám a gyerkőcöm a csúcsforgalomban 1-2 órát, hogy tegyük fel 50 fonttal olcsóbb legyen mint ami 2 utcányira van.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
HenriettaWH
V.I.P.
V.I.P.


Csatlakozott: Mar 13, 2006
Hozzászólások: 615
Tartózkodási hely: Welwyn Garden City

HozzászólásElküldve: 2006. Március 30. Csütörtök, 20:17    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Az anyasági jövedelmbe azért nem mentem bele részletesen, mert a kérdés még nem merült fel. Csak megemlitettem, mert nagyon nagy a különbség a magyarországi juttatásokhoz képest.

Hát akkor foglaljuk is össze... Már vagy 3 éve, hogy utoljára részletesen néztem ennek utána, akkor egy kórház személyzeti osztályán dolgoztam, és rendszeres kérdés volt. Azóta egy kicsit változott a helyzet, felemelték az időtartamot 18-ról 26 hétre, meg az alapot is.

Ahhoz, hogy valaki járulékot kapjon, legalább 26 hetet kell dolgoznia a terhesség 15-ik hetének betöltésekor. Ekkor jár a minimum. Hosszabb munkaviszony után magasabb a jövedelem. Attól is függ, hogy a 26 hét után vissza akar-e menni az illető a munkahelyre, mert ha nem, akkor megint csak az alap jár.

Általában az első 6 hétre a fizetés 90%-a plusz az alap jár (az alap a legutolsó információm szerint heti 110 font körül volt, ha valaki tudja, mennyi, irja meg). Utána csak az alap a többi hétre. Ha valaki legalább egy évet ugyanazon a helyen dolgozik, a többi hétre általában kap 50% + alapot, és jogosult további 26 hét fizetés nélküli szabadságra. Elég, ha valaki 2 hónapra megy vissza a szabadság után, aztán kiléphet a munkahelyről. A szabadság megkezdése előtt kell eldönteni, hogy valaki visszamegy-e vagy nem, mert az alapján számolják ki a juttatást. Ha először azt mondtad, hogy visszamész, közben úgy döntesz, hogy nem, akkor vissza kell fizetni a pluszot.

Részletesen erről a Department of Work and Pensions weboldalán lehet olvasni: www.dwp.gov.uk.

Angol állampolgárság csak akkor jár, ha az egyik szülő angol állampolgár. A magyart ez esetben is automatikusan megkapja a gyerek, a követségen is be lehet jelenteni.

Szerintem az iskolahelyzetről érdemes lenne új témát nyitni. Erről viszont nincsenek ilyen részletes információim, tapasztalataim, az én lányom még elsős.

Heni
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
HenriettaWH
V.I.P.
V.I.P.


Csatlakozott: Mar 13, 2006
Hozzászólások: 615
Tartózkodási hely: Welwyn Garden City

HozzászólásElküldve: 2006. Március 30. Csütörtök, 20:19    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sadowsky írta:
Hmm..

lehet, hogy óvodát ill. vmi hasonlót kellene nyitni Londonban. Vagy ez elvetemült ötlet? Sokkolt


Az ötlet jó, de óvodát nyitni iszonyú körülményeskedés között lehet, szigorú szabályok vannak rá. Annak idején, mikor nekem kellett, nem volt elég óvoda, childminder sem Londonban, hosszú várólisták voltak, nem tudom, milyen most a helyzet. Költséges mulatság, az épületnek megfelelőnek kell lennie, a bérleti dijak pedig Londonban nagyon magasak. Nem véletlen, hogy olyan drágák. Pedig az óvónők fizetése elég alacsony.

Szerintem nem éri meg...
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Sadowsky
Újonc
Újonc


Csatlakozott: Mar 02, 2006
Hozzászólások: 11
Tartózkodási hely: Hungary

HozzászólásElküldve: 2006. Március 30. Csütörtök, 21:01    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

ok.meggyőztetek, nem nyitok ovit. Kacsintó Sok gyermek és szülő fellélegezhet.
ill. nem is ovira gondoltam, hanem childminder féle dologra. De gondolom az sem lenne ecccerű.
Amúgy meg köszönjük a hasznos infókat! Bár én még nem vagyok érintett (de lehetek). Szóval köszi!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Sadowsky
Újonc
Újonc


Csatlakozott: Mar 02, 2006
Hozzászólások: 11
Tartózkodási hely: Hungary

HozzászólásElküldve: 2006. Március 30. Csütörtök, 21:04    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

már úgy értem az érintettet, hogy azért szülni nem fogok Laza
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
HenriettaWH
V.I.P.
V.I.P.


Csatlakozott: Mar 13, 2006
Hozzászólások: 615
Tartózkodási hely: Welwyn Garden City

HozzászólásElküldve: 2006. Március 31. Péntek, 12:47    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Ezt ugy ertelmezem, hogy fiu vagy... Ebben az esetben igen nehez dolog lenne gyereket szulni, ez a dolog meg errefele sem mukodik...


Komolyra forditva, nem lebeszelni akartalak, csak eloadni a nehezsegeket. Chilminder-kent meg nehezebb a dolog, oket jobban ellenorzik. Oszinten szolva kulfoldikent szerintem eselyed sincs a dologra.

Ha valakit esetleg erdekel, hogy lehet childminder-nek lenni, meg tudom kerdezni a kollegaimat, ok foglalkoznak a childminder startup tamogatasokkal.

Heni
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
panka33
Újonc
Újonc


Csatlakozott: Apr 04, 2006
Hozzászólások: 15
Tartózkodási hely: London

HozzászólásElküldve: 2006. Április 4. Kedd, 19:42    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Heni,

Engem eléggé érdekel ez a childminder dolog, ill bármilyen pedagógiai tevékenység végzése Londonban.
Nekem óvónői és tanítói végzettségem van mindegyikből több mint 5 év gyakorlat valamint 2 évig magatartás zavaros gyerekekkel is foglalkoztam.
Valamennyire beszélek angolul, persze nem sajnálnék 2-3 hónapot nyelvtanulással eltölteni kint ha utána lehetőségem nyílna a szakmámban bármilyen szinten is elhelyezkedni.
Ha bármilyen ötleted van nagyon megköszönném.

Még valami..., nézegettem az álláshirdetéseket és a nursery nurse állásokhoz NVQ Level 2,3 qualificationt kérnek. Próbáltam utána nézni a netem sok mindent találtam róla csak éppen azt nem hogy hova fordulhatok ha ilyet szeretnék, meg hogy mennyiben kerül.
Bármilyen info jól jönne.

Panka
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
HenriettaWH
V.I.P.
V.I.P.


Csatlakozott: Mar 13, 2006
Hozzászólások: 615
Tartózkodási hely: Welwyn Garden City

HozzászólásElküldve: 2006. Április 4. Kedd, 20:47    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Ahhoz, hogy childminder legyél, először is kell egy házadnak lennie. Azt biztonságossá kell tenned, pl. gyerekkapuk, hogy a lépcsőről ne essenek le, meg hogy a konyhába ne tudjanak bemenni, az ajtón ne tudjanak kiszaladni, stb. A helyi önkormányzatnál kell megkérni az engedélyt, és egy kiterjesztett CRB (Criminal records bureau) ellenőrzésen kell keresztülmenned (ez olyasmi, mint az erkölcsi bizonyitvány). Ez külföldieknek nagyon nehéz, mert nem tudnak hol utánad nézni.

Mindenkinek, aki gyerekekkel foglalkozik, meg kell ezt a vizsgálatot csináltatnia. Pénzbe is kerül, a 100 font+. Általában a munkáltató csináltatja, de childminder-ként magánvállalkozó vagy.

Az NVQ gyakorlathoz kötött tanfolyam. Nekem is van NVQ 2 könyvelésből. Mindenféle iratokat kell összeszedni a munkahelyedről, hogy bizonyos dolgokat elvégeztél, pl. biztonsági tanfolyamokat, tudod, mit kell csinálnod, ha tűz van, meg egyebek. Általában főiskolákon tanitják. Hogy mennyi? Ez változó, erről tényleg nem tudok felvilágositást szolgálni. Szerintem már minden főiskolának van weboldala, azon általában árak is vannak. Én a google-n irnám be a keresésbe, hogy NVQ in childcare, aztán végignézed a találatokat.

Szerintem fordittasd le a végzettségedet, tanitói képzettségnek már érnie kell valamit. Aztán bemész egy óvodába, és beszélsz a vezetővel. Iskolába is szoktak tanitósegédeket keresni. Ezek viszont nagyon keveset fizetnek. Az iskolaigazgatóval érdemes beszélni, ő meg tudja mondani, hogy mit kell tenned. A CRB-t iskolákhoz is meg kell csináltatni.

Mindezt viszont csak itt tudod elintézni, Magyarországról nem.

Ez segitett egy kicsit?

Heni
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
panka33
Újonc
Újonc


Csatlakozott: Apr 04, 2006
Hozzászólások: 15
Tartózkodási hely: London

HozzászólásElküldve: 2006. Április 6. Csütörtök, 9:56    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Igen, sokat segítettél, (és milyen gyorsan!) tényleg nagyon köszönöm.

Leginkább arra jöttem rá, hogy ezen a vonalon nemigen vannak lehetőségeim, megpróbálom más irányból, de biztos ami biztos azért a diplomáimat lefordíttatom.

köszi Panka
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Hozzászólások megtekintése elölről:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Bolcsi, ovi és suli kérdések Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás oldalra 1, 2, 3 ... 19, 20, 21  Következő
1 / 21 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group