Csatlakozott: Feb 12, 2006 Hozzászólások: 818 Tartózkodási hely: Farnborough
Elküldve: 2006. Szeptember 1. Péntek, 14:06 Hozzászólás témája:
andi2 írta:
Szia Seci!
köszönöm a gyors választ, neharagudj de én ezt nem értem.néhány honlapon azt olvastam, hogy a letelepedési engedélyért folyamodni kell,ha egy év folyamatos munkaviszonnyal rendelkezel,tehát nem az angol állam tart el,akkor kérhetek ideiglenes letelepedésit,és ha eltelik 2 év és ismételten az állam nyakán élősködtünk megkaphatjuk az állanó engedélyt. vagy mégsem?
légyszi segítsetek ezt nekem kibogozni.
előre is köszönöm
Ha fel evnel tobbet vagy egy orszagban, akkor ott leszel rezidens (adokoteles, stb), az az allando lakohelyed.
Magyar allampolgaroknak nem kell letelepedesi engedely, viszont annak aki dolgozik, regisztraltatnia kell magat (WR). A "csatolmanyoknak" nem.
Majd ha 5 eve mar itt leszel akkor kerhetsz permanent resident statuszt es egy evre ra allampolgarsagot - ha akarsz. Ez korlatlan itt-tartozkodasra jogosit.
Kriszta vagy Henrietta majd kijavit, ha megis rosszul tudom
Csatlakozott: Feb 13, 2006 Hozzászólások: 321 Tartózkodási hely: budapest
Elküldve: 2006. Szeptember 1. Péntek, 18:04 Hozzászólás témája:
Andi2!
Lehet, hogy alaposan elavult az a honlap, amit láttál.A nagy kérdés, hogy EU-s állampolgár vagy-e,magyar állampolgárság annak számít!!!Kormányzati honlapokat is megnézhetsz, magyar,angol-t, külügymin, ,foglalkoztatási hivatal....először mindig azt nézzd, a te helyzetedre, státuszodra vonatkozik-e a jogszabi! (tanuló, 18 év alatti, 21 év alatti stb.)
Ah, másnál is van az én avatarom? korábbról! meg kell változtatnom!
Csatlakozott: Mar 13, 2006 Hozzászólások: 612 Tartózkodási hely: Welwyn Garden City
Elküldve: 2006. Szeptember 1. Péntek, 19:13 Hozzászólás témája:
Valami letelepedési engedélyféle van, residence permit-nek hivják, bár az EU-s csatlakozás óta nemigen aktuális. A Home Office oldalán, az Immigration & Nationality Directorate-nál vannak leirva. Ha kicsit több időm lesz, megkeresem és bemásolom.
Amúgy felesleges emiatt aggódni, ami a lényeg, az a WRS.
Elküldve: 2006. Szeptember 1. Péntek, 19:58 Hozzászólás témája:
Sziasztok!
nagyon szépen köszönöm mindenki segítségét.magyar állampolgár vagyok és a férjem is az.ahogy azt már írtam több mint egy éve dolgozik NI-ben, kamionsofőrként. van IN száma,bár mint utólag kiderült még mindig ideiglenes tehát tisztességesen adózik,és ha kinnt leszek minél hamarabb munkába állok én is.úgy hogy akkor most csak az a kérdés hogy az ideiglenes IN száma megfelelő-e és hogy minden hivatalosan be lett-e jegyezve.mert ha igen akkor talán nem lesz probléma.mégegyszer köszi a segítséget,mminden infó nagyon jól jön.
Elküldve: 2006. Szeptember 2. Szombat, 14:18 Hozzászólás témája:
Sziasztok!
Tudna valaki abban segiteni, hogy itt Angliaban hogyan tudom honositani a diplomamat?
A bolcsi, ovi, sulis temaban van szo diplomaminositesekrol, de arrol nem talaltam infot, hogy hol tudom ezt intezni.
Elküldve: 2006. Szeptember 3. Vasárnap, 6:09 Hozzászólás témája:
Sziasztok!
Én most októberben szeretnék kimenni, és szeretnék segítséget kérni tőletek, hogy van-e valami hivatalospapír elintézni való előtte, még itthon. Azt tudom hogy nincs tartózkodási , meg a munkát is csak ott kell majd bejelenteni, valami egyéb kötelezettség van-e, vagy csak felülök a gépre, és megyek? Másik kérdésem, hogy én 1 évre szeretnék menni, és valamlyen biztosítást kell-e kötnöm, egész évre, vagy ez hogyan működik? Biztosítás nélkül is kapok pl. egészségügyi ellátást?
Köszi segítségeteket!
Keszy
Csatlakozott: Mar 13, 2006 Hozzászólások: 612 Tartózkodási hely: Welwyn Garden City
Elküldve: 2006. Szeptember 3. Vasárnap, 10:43 Hozzászólás témája:
Előre semmi papirt nem kell intézned, majd csak ha elkezdesz dolgozni, az NI-t és a WRS-t. Ha dolgozol, orvosi ellátás ingyenes. Milyen biztositásra gondolsz?
Elküldve: 2006. Szeptember 5. Kedd, 19:02 Hozzászólás témája:
HenriettaWH írta:
Valami letelepedési engedélyféle van, residence permit-nek hivják, bár az EU-s csatlakozás óta nemigen aktuális. A Home Office oldalán, az Immigration & Nationality Directorate-nál vannak leirva. Ha kicsit több időm lesz, megkeresem és bemásolom.
Amúgy felesleges emiatt aggódni, ami a lényeg, az a WRS.
Elküldve: 2006. Szeptember 11. Hétfő, 15:35 Hozzászólás témája:
Sziasztok!
HenriettaWH!köszönöm a segítséget.Lenne még egy kérdésem vagyis kettő.Először is mi az a WRS?Mi kell hozzá, hol kell igényelni?Másodszor azt szeretném megkérdezni,hogy az állandó IN-számhoz milyen személyes dokumentumokkal kell rendelkezni?Gondolok itt a végzetséget igazoló bizonyítványokra,stb?Ha szükség van ezekre és nincs ott a bizonyítvány,akkor az eredeti bemutatásáig elfogadják-e esetleg az erdeti fénymásolatát,amit fax-on küldök ki.Most is köszönöm előre is a segítségeteket.
Sziasztok
Elküldve: 2006. Szeptember 11. Hétfő, 17:51 Hozzászólás témája:
andi2 írta:
Sziasztok!
HenriettaWH!köszönöm a segítséget.Lenne még egy kérdésem vagyis kettő.Először is mi az a WRS?Mi kell hozzá, hol kell igényelni?Másodszor azt szeretném megkérdezni,hogy az állandó IN-számhoz milyen személyes dokumentumokkal kell rendelkezni?Gondolok itt a végzetséget igazoló bizonyítványokra,stb?Ha szükség van ezekre és nincs ott a bizonyítvány,akkor az eredeti bemutatásáig elfogadják-e esetleg az erdeti fénymásolatát,amit fax-on küldök ki.Most is köszönöm előre is a segítségeteket.
Sziasztok
Elküldve: 2006. Szeptember 11. Hétfő, 18:41 Hozzászólás témája:
A WRS Workers Registration Scheme, ha elkezdesz dolgozni, 30 napon belül be kell regisztrálnod a Home Office-nál. Link az előbbi hozzászólásban. Ha a férjed már itt dolgozik, ezt a munkáltatódnak forsziroznia kellett volna, az NI számot is.
NI számot a Jobcentre-en keresztül kell igényelni, olvasd végig az erről szóló topikot. Semmiféle végzettségi igazolás nem kell hozzá. Munkahelyi igazolás és lakcimigazolás szokott hozzá kelleni.
Erika vagyok. Fel eve vagyok kint .Meg nem irtam a forumotokra csak olvasom egy ideje, de most olyan dologgal talalkoztam amivel eddig meg nem ,hatha van valakinek valami otlete.
Tehat egy jo honappal ezelott egy angol hazaspar akiknel otthon takaritottam ajanlottak egy lakasugynokseget hogy mennyek el oda mert egy lepcsohazat is takaritani kellene es az ugynokseg vezetoje a hazaspar jo ismerose volt. Elmentem ok elvittek es bevasaroltuk a szukseges dolgokat majd elkezdtem a munkat.Heti par ora volt csak 5.5£-ot fizetett es minden heten adtak egy csekket amit nekem kellett bevaltani, payslipet nem kaptam sem semmilyen papirt (ez angliaban nem szokatlan) amikor kerdeztem mindig valami kitero valasz kaptam ,hogy majd utanna neznem meg miegymas. Mar kezdett gyanus lenni .Amikor mondtam nekik hogy adjanak papirt amivel igazolni tudom ,hogy ott dolgozom a WRS miatt akkor nagy nehezen 20-dik keresre ertetlenul de adtak. Es hat mi allt benne? Az hogy en mint self-employed dolgozok naluk. Sajnos ezt csak utolag vettem eszre mert a nagy kapkodasban (mert ez is az utolso napon tortent) elkuldtem a WRS-nek. Amikor kerdeztem hogy mi ez ,azt mondtak hogy ok ugy tudtak hogy en vallalkozo vagyok ,mert ok nem jelentenek be es ok sose akartak ilyet tenni. Odaig egy szo sem esett a self-employedrol en soha senkinek nem mondtam ilyet es ok sem ,soha nem kertek el semmilyen adatomat hiaba kerdeztem oket. A munkat abbahagytam, mivel nem akartam kilogni az egy honapbol.
Valoszinuleg arrol lehetett szo hogy feketen akartak foglalkoztatni ,majd amikor meghalottak hogy nekem kell WRS regisztracio kigondoltak hogy hogy faroljanak ki az ugybol es igy ram akarnak mindent verni. Most en ulok a slamasztikaban a felvett csekkekkel hulyeneknezve. Mit csinaljak?
Jelentsem be valahol hogy mi tortent?
Hogy adozzam le a felvett penzt es mikor ?
Ez itt igy megy ,hogy semmilyen papir utanna meg radkennek mindent?
Lapitsak es majd a kovetkezo adobevallasnal valjam be es rakjam tisztaba mint egyeb jovedelem (ha Angliaba van ilyen eggyaltalan)?
Milyen hatrany erhet engem e miatt?
Tanacsokat kerek mit csinaljak, ha van otletetek szivesen varom.Elore is koszi.
Eloszor is probalj meg normalis munkat keresni, es akkor regisztrald magad megint mint alkalmazott. A csek milyen csekk? Banki?? Miert nem valtod be?
Szerintem az ado miatt nem kell izgulnod, mert nem kerestel milliokat, arrol nem beszelve, hogy nincs is rola papirod, ha a csekket bevaltod, azt megtarja a bank. Amugy ha mindenaron adozni akarsz, akkor kerdezd meg az Inland revenuet, hogy teheted meg. De mivel nem vagy self emloyed ezert nem tudsz adozni self emlpoyedkent. Sztem jobb ha csondben maradsz, ha szolsz az Inland Revenuenk, ok elmagyarazzak mi az utja modaj, de sztem csak feleslegesen bonyolitani fogod a sajat eleted. De Heni ezt a reszet jobban vagja, ugy vagja mint a retestesztat.
De ha nem szolsz senkinek, errol a munkarol, akkor a kutya nem fogja megtudni, hogy te egy ideig feketen dolgoztal. Nem hinnem, hogy azert a keves penzert erdemes lenne. Persze nem a malnasba akarlak bevinni, de ettol meg nem kovetsz el buncselekmenyt. _________________ - Kormanyozd egyenesen azt az autot!
- En egyenesen kormanyzom, te taszigalod ferden!
- Szoval en taszigalom ferden?!
Elküldve: 2006. Szeptember 12. Kedd, 19:14 Hozzászólás témája:
Nyugodtan váltsd be a csekket, megdolgoztál érte. Az adóév vége után be kell adnod egy adóbevallást (jövő március), kérsz az Inland Revenue-tól vagy lehet az interneten keresztül is beadni, self-assessment-nek hivják. Azon szépen beirod a jövedelmedet, aztán fizeted utána az adót. Ha szeptember 30-ig beadod, ők kiszámolják neked, mennyit kell fizetned, ha utána, neked kell, de van hozzá részletes tájékoztató. Január 31-ig van a beadási és fizetési határideje. Viszont ehhez kell NI szám.
Az adót az éves összes jövedelem után számolják. Ha lesz valami rendes munkahelyed, mikor kezdesz, mondd meg nekik, hogy volt egyéb jövedelmed munkahelyen kivülről.
Szóval időd van elintézni a dolgokat, nem kell félni, nem fog jönni az adórendőrség, itt utólag kell fizetni a dolgokat, nem előre.
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban