| Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése |
| Szerző |
Üzenet |
Enci Adminisztrátor

|
Elküldve: 2006. Március 23. Csütörtök, 16:54 Hozzászólás témája: |
|
|
Köszönöm Dia, hogy megerősítessz ebben.
Zsoli!
Vagy fizetős bölcsi, vagy babysitter...ez a két megoldás van.
MAGYAR OVODA:
Hát én csak olvasom és nem értem.
Miért kellene itt angliaban, magyar ovodába hordani egy gyereket???
Hisz otthon a család úgy is magyarul beszél vele.Nem az lenne pont a lényeg, hogy amikorra az a kisgyerkőc megy a suliba, anyanyelvi szinten beszélje azt a nyelvet amin tanulni fog?
De nézzünk egy másik álláspontot.A szülő csak egy-két évre marad angliában, a gyuerkőc már magyarországon kezdi a sulit.Mekkora + tudás az a csemetének, hogy perfekt beszél angolul.
Igaz az én lányom ovodás koru volt mikor kijöttünk, de itt már a suliban kezdte.Úgy ragadt rá a nyelv mint játszótéren a szutyok.
Imádta első perctől a sulit, de biztos könnyebb lett volna, ha már ovodába is ide járt volna. |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
HenriettaWH V.I.P.

Csatlakozott: Mar 13, 2006 Hozzászólások: 612 Tartózkodási hely: Welwyn Garden City
|
Elküldve: 2006. Március 25. Szombat, 18:31 Hozzászólás témája: |
|
|
Sziasztok
Én itt élek már 7 éve, a kislányom májusban lesz 6 éves. Gondoltam, leirom az óvodáról - iskoláról a tapasztalatimat, mert itt teljesen másképp működik a dolog, mint otthon.
Először is óvoda: a magyarnak megfelelő óvoda itt nem létezik. Az állami óvodát kb. 3,5 éves korban kezdik a gyerekek, ami ingyenes, de csak délelőtt van (azt hiszem, minden iskolában délelőtt), délre értük kell menni, utána semmi.
Iskolát kb. 4,5 éves korban kezdenek, először Reception osztályba, ezt szeptemberben vagy januárban kezdik, attól függően, hogy melyik hónapban született a gyerek. Az én lányom januárban kezdte, májusi születéssel, abban az évben töltötte az 5-öt. Most elsős. Az iskola hosszabb, mint Magyarországon, a kezdés - végzés változó, a mienk 8.45-kor kezdi és 3.15 végzi. Az iskolaév szeptembertől július 25-körülig tart. Iskolaszünet több van: októberben egy hét, karácsonykor két hét, februárban egy hét, húsvétkor 2 hét, májusban egy hét, aztán a nyári szünet 6 hét, összesen 39 iskolahét és 13 hét szünet. Egyre több iskolában van reggeli és iskola utáni klub, amiért fizetni kell. Az iskola ingyenes, kivéve ha valaki ebédet és iskolatejet rendel, valamint az egyenruha.
A magyarországi óvoda / bölcsőde itt magánkézben létezik, és nem kevés pénzbe kerül. Mi londontól északra lakunk kb. 20 mérföldre, mi havi 680 font körül fizettünk teljes hétre. Az ár a kortól változó, minél kisebb a gyerek, annál többe kerül. A londoni óvodák ettől sokkal drágábbak.
Vannak még úgynevezett playgroup-ok, ami nem kerül túl sokba, a kislányom járt egy olyanba egy rövid ideig. Ott délelőtti és délutáni játszókör van, ebédre haza kell őket vinni. Az én kislányomat először csak hetente két délelőttre vették fel. Ezek általában az iskolaidőhöz igazodnak, zárva vannak, mikor nincs iskola.
Itt léteznek childminder-ek is, ők a saját házukban vigyáznak gyerekre, általában maximum 5-re, és meg van határozva, hogy milyen korú gyerekből hányra vigyázhatnak. Ezek sem olcsók, mi próbáltunk ilyet kettőt, de nagyon ki kell fogni, mi egyiket sem szerettük.
Egyébként minden intézmény, beleértve a gyerekfelügyelőket is, regisztrálnia kell magát az OFSTED-nél, ami rendszeresen ellenőrzi őket. Olyan hellyel ne álljon szóba senki, aki nincs regisztrálva.
Szóval, elég bonyolult a helyzet és itt gyereket vállalni kész csődbemenés. Az állami támogatás nagyon gyenge, a fizetett szülési szabadság/gyed/gyes összesen 26 hét, a járadék pedig attól függ, hogy mennyi ideig dolgozott az illető a munkahelyen és vissza akar-e menni a 26 hét letelte után. Állami intézményekben lehet igényelni még egy 26 hét fizetés nélküli szabadságot is.
Ezt azért irom, mert mi mindezen túlestünk, és nekem nagyon nehéz volt először megérteni, hogy hogy működik a rendszer.
Remélem, ez segit a kérdésekben - gyerekkel, főleg nem iskolás korú gyerekkel nekivágni az útnak, úgy, hogy mindkét szülő dolgozzon, nem kevés anyagi megrázkódtatással jár.
Heni |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
valenti Újonc

|
Elküldve: 2006. Szeptember 24. Vasárnap, 12:55 Hozzászólás témája: |
|
|
Szisztok, üdvözlóünk mindenkit, új felhasználó vagyok, a nevem Ili.
nagyon örülök, és melengeti a lelekem, hogy segíteni próbálnak egymásnak az emberek itt, és nem csak a magyarra oly' jellemző hátráltatás megy.
a férjemmel már éltünk Londonban, csak tavaly a 7/7-i terrortámadás kicsit megviselt bennünket és végül visszajöttünk Magyarországra, egy ideig jó volt, de ismét szeretnénk kimenni. 2007 januárban szülök. mindkettőnknek van driving licence-e, a férjemnek a busz kivételével minden kategórában. nincs NI számunk. arra gondoltunk, a férjem teheraztóra, kamionra elhelyezkedne, én pedagógus (is) vagyok, és szeretném ezt a childminder-es vállalkozást elindítani. már felkutattam a hivatalos honlapokat errre vonatkozólag, és nem tartom lehetetlennek, így otthon lehetnék a saját porontyommal is egyben. mit gondolgok? Ti, akik most is kint vagytok, mit gondoltok. nekem elég jó a nyelvtudásom, legutóbb is remekül boldogultunk, a férjem is egyre jobban halad, itthon napi kétórban nyomja. kb májusban mennénk, egyenlőre a magyar autónkkal. szeretmém kikérni a véleményeteket. köszönöm.
ili |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
valenti Újonc

|
Elküldve: 2006. Szeptember 24. Vasárnap, 12:59 Hozzászólás témája: |
|
|
és még egy kérdés: több helyen említettétek a WRS regisztrációt. mi is ez pontosan? és mi a honlapja?
köszönöm. ili |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Artin V.I.P.

Csatlakozott: Feb 11, 2006 Hozzászólások: 731 Tartózkodási hely: London
|
Elküldve: 2006. Szeptember 24. Vasárnap, 22:08 Hozzászólás témája: |
|
|
| valenti írta: | és még egy kérdés: több helyen említettétek a WRS regisztrációt. mi is ez pontosan? és mi a honlapja?
köszönöm. ili |
A Home Officenal kell regisztralnotok, mint legalis munkavalalo a UK-ban. A munkaltatodnak is kikell tolteni, vagyis elobb munkahelyet kell talanod es utana reggelni a Home officenal.
Amugy szerintem gyertek nyugodtan, foleg ha mar voltatok kinnt. Igy meg konnyebb. Sofor allast nem nehez talalni, a gyerekes dologban nem vagyok otthon. _________________ - Kormanyozd egyenesen azt az autot!
- En egyenesen kormanyzom, te taszigalod ferden!
- Szoval en taszigalom ferden?! |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Larissza72 Újonc

|
Elküldve: 2008. Július 13. Vasárnap, 12:58 Hozzászólás témája: |
|
|
Üdvözlök mindenkit!
Mi kb. 4-6 hónap múlva megyünk ki Ambleside- ba. A lányom 16 éves most megy 11. osztályba, nyelvi osztályt végzett. A sors iróniája, hogy eddig németül tanult. Magántanulóként fogja folytatni itthon az iskolát, és kint szeretném ha nyelviskolába járna. A kicsi fiam novemberben lesz 2 éves. Remélem van ott is lehetőség bölcsődébe járatni.
Minden ötletet, tanácsot szívesen fogadok, mert számomra ez egy egészen új helyzet.
Kellemes napot mindenkinek! |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
sziszka2 Újonc

|
Elküldve: 2008. Augusztus 3. Vasárnap, 10:20 Hozzászólás témája: Szia |
|
|
| Szeretném megtudni ,milyen lehetőségeim vannak kint Londonban.2 gyerekkel mennék (7-10 évesek).Minimális angol tudással.A férjem már kinn van, de nehéz munkát találnia.Mindenképp szeretnék új életet kezdeni, de nem tudom mi tévő legyek.Sok rosszat olvasok és kevés jót.Fogalmam sincs.hogy hova menjünk ki véglegesen.Talán vidékre kellene, de ott meg munkát találni nehéz.A szállás meg szintén probléma.Ha lenne esetleg valaki aki segíteni tudna, annak nagyon örülnék. |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
|
|
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban
|