Csatlakozott: Mar 26, 2006 Hozzászólások: 17 Tartózkodási hely: Gyöngyös
Elküldve: 2008. Április 3. Csütörtök, 15:52 Hozzászólás témája: hy
ki tud informaciot az 549l ado tax kodrol.
A tax office kuldte hogy ez lessz a tax kodom a korabbi BR helyett.
valaszt varok valakitol aki tudja .
kocce tomi
Januártól dolgozok Angliában. Fizettem ugye az adót. (PAYE Tax: 165.79, NI: 94.16 volt havonta). Megkaptam a p60-as nyomtatványt a munkáltatómtól. Most az új adóévben nagy meglepetésemre, több adót vontak, majdhogynem dupláját. (PAYE Tax: 258.20, NI: 92.29) Egy levelet előtte mondjuk küldtek, hogy mostantól BR lesz a TAX code-om, az eddigi 522 LM1 helyett de semmit nem írtak arról, hogy miért, meg mennyi változást jelent ez összegben...
Az éves keresetem: 15500,04 Font
Ez havi szinten: 1291,67 Font
És ebből jön le most a BR-es kód szerint: 258,20+92,29= 350,49 Font
Így a Net pay: 941,18 (ami 1031,72 volt eddig...)
Kérdések:
1. Miért emelték meg az adómat? (Nem értem, mert ahogy olvasom inkább előbb szokott BR lenni mindenkinek…) Hol találhatok az adósávokról egy hiteles oldalt?
2. De honnan tudom, hogy most biztosan jó sávban vagyok?
3. Visszaolvasva a fórumot, már tudom, hogy elvileg a januártól – áprilisig tartó keresetem után, vissza fog járni az adó, mert nem haladja meg az 5000 Fontot. (Pontosan: 3875,01 Font)
Honnan tudom, hogy mennyi adó jár vissza most erre?
Bocs, de nem vagyok valami jártas pénzügyekben. Ha esetleg érthető weboldalt is tudtok ajánlani, az is jó lenne a témában. Előre is köszi, ha valaki tud segíteni.
Januártól dolgozok Angliában. Fizettem ugye az adót. (PAYE Tax: 165.79, NI: 94.16 volt havonta). Megkaptam a p60-as nyomtatványt a munkáltatómtól. Most az új adóévben nagy meglepetésemre, több adót vontak, majdhogynem dupláját. (PAYE Tax: 258.20, NI: 92.29) Egy levelet előtte mondjuk küldtek, hogy mostantól BR lesz a TAX code-om, az eddigi 522 LM1 helyett de semmit nem írtak arról, hogy miért, meg mennyi változást jelent ez összegben...
Az éves keresetem: 15500,04 Font
Ez havi szinten: 1291,67 Font
És ebből jön le most a BR-es kód szerint: 258,20+92,29= 350,49 Font
Így a Net pay: 941,18 (ami 1031,72 volt eddig...)
Kérdések:
1. Miért emelték meg az adómat? (Nem értem, mert ahogy olvasom inkább előbb szokott BR lenni mindenkinek…) Hol találhatok az adósávokról egy hiteles oldalt?
2. De honnan tudom, hogy most biztosan jó sávban vagyok?
3. Visszaolvasva a fórumot, már tudom, hogy elvileg a januártól – áprilisig tartó keresetem után, vissza fog járni az adó, mert nem haladja meg az 5000 Fontot. (Pontosan: 3875,01 Font)
Honnan tudom, hogy mennyi adó jár vissza most erre?
Bocs, de nem vagyok valami jártas pénzügyekben. Ha esetleg érthető weboldalt is tudtok ajánlani, az is jó lenne a témában. Előre is köszi, ha valaki tud segíteni.
Másrészről, ha a jövedelmed nem éri el az 5000 fontot, akkor a teljes befizetett adót viszza fogod kapni. Semmi mást nem kell tenned, mint a P60-nal bemenni az Inland Revenue-ba és kérni, hogy fizessék vissza az adófeleslegedet. Egyet meg fognak kérdezni, hogy mivel tört évet dolgoztál, a fennmaradó időben (előző év áprilisától ez év januárjáig) mennyit kerestél, akár itt, akár otthon.
Elküldve: 2008. Máj 9. Péntek, 14:48 Hozzászólás témája:
Sziasztok csak azt szeretnem megkerdezni hogy arrol hallott mar valaki hogy magyarorszagon visza lehet igenyelni azt az adót amit angliaban adoztam ha igen akkor hogy, ha ez nem lehetseges akkor az hogy lenne megoldhato hogy magyarorszagon vegyem fel a penzt amit viszakapok vagy ez se lehetseges es mindenkepp meg kell varni a csekket es itt bevaltani ?
Csatlakozott: Feb 12, 2006 Hozzászólások: 750 Tartózkodási hely: Farnborough
Elküldve: 2008. Máj 9. Péntek, 15:07 Hozzászólás témája:
Hardtech írta:
Sziasztok csak azt szeretnem megkerdezni hogy arrol hallott mar valaki hogy magyarorszagon visza lehet igenyelni azt az adót amit angliaban adoztam ha igen akkor hogy, ha ez nem lehetseges akkor az hogy lenne megoldhato hogy magyarorszagon vegyem fel a penzt amit viszakapok vagy ez se lehetseges es mindenkepp meg kell varni a csekket es itt bevaltani ?
Kerheted, hogy utaljak egy angol bankszamlara is, ami nem feltetlenul a tied. Ez mukodik. Szerezz valakit, akiben megbizol es nem nyulja le a penzed.
-seci
Elküldve: 2008. Máj 9. Péntek, 15:35 Hozzászólás témája:
seci írta:
Hardtech írta:
Kerheted, hogy utaljak egy angol bankszamlara is, ami nem feltetlenul a tied. Ez mukodik. Szerezz valakit, akiben megbizol es nem nyulja le a penzed.
-seci
en kerdeztem az HM Revenue ba de azt mondtak hogy csak csekken küldik nem utalnak
Csatlakozott: Aug 01, 2007 Hozzászólások: 269 Tartózkodási hely: Manchester
Elküldve: 2008. Máj 10. Szombat, 22:30 Hozzászólás témája:
Hardtech írta:
Hát akkor majd erre rákérdezek de akkor gondolom ehez van valmi kulön papir amit ki kell tölteni mert a mostani papiron ugye az en cimem van megadva
Amikor leadod a P60-at ugyanakkor ki kell tölteni egy papírt, hogy Te szeretnéd visszakapni a túlfizetésedet. Ezen a papíron szerepel az is, hogy milyen módon és hogy hová kéred a pénzt. Ezt kell csak kitöltened értelemszerűen. Az egész csak pár sor, a számla tulajdonosának és bankjának a neve, short code és account number.
Elküldve: 2008. Máj 11. Vasárnap, 12:59 Hozzászólás témája:
tothz írta:
Hardtech írta:
Hát akkor majd erre rákérdezek de akkor gondolom ehez van valmi kulön papir amit ki kell tölteni mert a mostani papiron ugye az en cimem van megadva
Amikor leadod a P60-at ugyanakkor ki kell tölteni egy papírt, hogy Te szeretnéd visszakapni a túlfizetésedet. Ezen a papíron szerepel az is, hogy milyen módon és hogy hová kéred a pénzt. Ezt kell csak kitöltened értelemszerűen. Az egész csak pár sor, a számla tulajdonosának és bankjának a neve, short code és account number.
oké köszi! És ezt a papirt kulön kérni kell vagy ezt adjak mert en csak kaptam valami papirt amit ki kell tölteni meg van 2db p60 aztan azt mondtak a pairt töltsem ki es kuldjem el a 2db p60vel de ezen semi ilyen nem volt hogy hova meg hogy kérem a penzt?
Csatlakozott: Aug 01, 2007 Hozzászólások: 269 Tartózkodási hely: Manchester
Elküldve: 2008. Máj 11. Vasárnap, 18:06 Hozzászólás témája:
Hardtech írta:
oké köszi! És ezt a papirt kulön kérni kell vagy ezt adjak mert en csak kaptam valami papirt amit ki kell tölteni meg van 2db p60 aztan azt mondtak a pairt töltsem ki es kuldjem el a 2db p60vel de ezen semi ilyen nem volt hogy hova meg hogy kérem a penzt?
Nekem legutóbb arra a papírra, amit adtak, arra kellett ráírnom a korábban leírtakat. Nem volt külön rubrika neki, hanem a lap alján volt egy üres terület és oda. Én amúgy nem postán adom fel, mert előszeretettel letagadják még akkor is, ha recorded-ként (ajánlott) küldöm, hanem mindig személyesen megyek be az Inland Revenue-ba és ott mindig segítenek is, ha valamit nem értek.
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban