Mozi DVD filmek naprakész információi. Filmes fórumok, Filmes linkek, előzetesek. Bannercsere és partner program. Sztárok, képgalériák, online rádióadók.
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Üzeneteid olvasásához jelentkezz beÜzeneteid olvasásához jelentkezz be   BelépésBelépés 

Houskeeper
Ugrás oldalra 1, 2  Következő

Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Munka Londonban
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
malajc
Haladó
Haladó

HozzászólásElküldve: 2008. Március 4. Kedd, 11:16    Hozzászólás témája: Houskeeper Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!

Kaptam egy housekeeper-i ajánlatot egy London melletti kisvárosba. Egy motelről lenne szó.
A leendő munkaadóval már kétszer beszéltem telefonon, amikor rákérdeztem, hogy legális munkáról van-e szó, azt mondta, igen. Ennek ellenére azt mondta, ő még nem kötött senkivel szerződést soha, de ha akarom, köthetünk....
Ugyanakkor azt mondta, ő a kezembe fogja adni a pénzt minden héten, én pedig azt csinálok vele, amit akarok.
Most teljesen össze vagyok zavarodva, szerintetek arra gondolhat, hogyha akarok, lehetek self employed, vagy ha akarom, feketén dolgozom?
Ha self employed leszek, akkor is kell a nővel szerződést kötnünk? Mi a teendője egy self employed személynek?

Minden infónak nagyon örülök!!!! A legjobb lenne, ha ide írnátok: malajc @ freemail.hu

Nóri
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
erus
Mester
Mester

HozzászólásElküldve: 2008. Március 4. Kedd, 17:15    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Ha úgy dolgozol nála, mint self-employed, akkor nem köt veled szerződést, hanem neked kell venned egy invoice-füzetet (számlafüzet), és minden egyes héten kitöltesz egy oldalt, amin majd szerepel a te neved és címed, az ő neve és címe, ledolgozott órák száma, összeg amit kaptál érte, dátum, aláírjátok mindketten, odaadod neki az eredetit, másolat nálad marad, és kész.

Mondjuk ez kicsit bonyolultabb, mert így be kéne jelentkezned az adóhivatalba, kapnál adószámot és adóbevallást kéne benyújtanod minden évben. A bevételedet meg ezekkel a számlákkal kéne igazolnod.

Ha meg szerződést kötnél vele, akkor sokkal egyszerűbb lenne az életed, mert minderre nem lenne gondod, csak kapnád a pénzt. Ha hajlandó szerződést kötni veled, akkor kösd meg mindenképp!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
erus
Mester
Mester

HozzászólásElküldve: 2008. Március 4. Kedd, 17:19    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Még annyi, hogy a self-employed munkának van az az előnye, hogy annyit dolgozol, amennyit akarsz, azt ami neked belefér, akkor szabizol, amikor akarsz, akkor mész el a motelből, amikor akarsz, magyarán teljesen szabad vagy. Ha szerződést kötsz, akkor valószínűleg lesznek benne megkötések, amiket alaposan gondolj meg, mielőtt aláírod! Ha valami nem passzol, akkor inkább válaszd a macerás self-employed munkaviszonyt.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
malajc
Haladó
Haladó

HozzászólásElküldve: 2008. Március 4. Kedd, 22:15    Hozzászólás témája: köszi Hozzászólás az előzmény idézésével

Erus, nagyon köszönöm a válaszodat! Ezt a self employed dolgot mennyire bonyolult végigcsinálni? Egyáltalán úgy, hogy még nem voltam Angliában, engedik, úgy értem, lehet rögtön így kezdeni a dolgot, hogy self employed vagyok?
Ha én self employed vagyok, akkor szerződésnek nincs is létjogosultsága? Mert most ilyen öszvér megoldásnak néz ki a dolog, hogy kötnénk szerződést is (ebben benne lenne, hogy pl. nincs fizetett szabadság, tehát tulajdonképp olyan, mintha egy vállalkozóval kötne szerződést), de közben ő biztosan nem akar utánam járulékot fizetni, tehát ha jól értem, ahhoz, hogy legálisan legyek kint, az egyetlen járható út, ha self employed leszek, nem?
Vissza az elejére
erus
Mester
Mester

HozzászólásElküldve: 2008. Március 4. Kedd, 23:45    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Abból, amit leírtál, nekem nagyon úgy tűnik, hogy mindenképp úgy akar téged alkalmazni, mint self employed-ot, még ha szerződést is kötsz vele. Természetesen lehet így kezdeni, senkit sem érdekel, hogy csinálod, csak legyen befizetve a jövedelmednek megfelelő adó.

A kezdeti nehézségeket kivédheted egy kicsit illegális úton, persze nem muszáj megfogadni a tanácsot, de az én párom is illegálisan dolgozik. Mivel mi is csak októberben jöttünk ki, és senki sem mondott nekünk semmit, a párom elment dolgozni, egyik héten kértek tőle invoice-ot, másik héten nem. Nem értettük, hogy is van ez, aztán ő utána nézett, és jöttünk rá a dolgokra. Mivel kisvárosban vagyunk, nem igazán kontrolálják a dolgokat, és a munkáltatónak is kedvezőbb, ha nem kell beletenni az adóbevallásába, hogy xy dolgozott nálam ekkor és ekkor ennyi pénzért. Szóval még ő sem volt az adóhivatalban adószámot rendezni, csak minden héten kapja a fizetését készpénzben. Magyarul feketén dolgozik. Viszont ha továbbra is itt szeretnénk maradni, ezen nagyon gyorsan változtatni kéne, mert ez így, mint írtam, nem legális...

Tehát az elején, míg belejössz az ügyintézésbe, kérd a fizetésedet készpénzben. Persze amint lehet, intézkedj. Hogy honnan van annyi pénzed, amennyi van, azt meg nem kell tudnia senkinek, otthonról hoztad... Kacsintó
Vissza az elejére
revoltoid
Újonc
Újonc

HozzászólásElküldve: 2008. Március 5. Szerda, 4:04    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

sziasztok,
bekapcsolódnék ha szabad.
nóri, inkább ide írok, mert így sokan hozzá tudnak szólni és ha hülyeséget írok, ki tudják javítani Mosoly
nos, hogy self-employed legyél, nem nehéz megcsinálni, mint eu-s állampolgár jogod van vállalkozónak (self-employed) lenni angliában. az ára két éve nulla font volt, most nem vagyok naprakész, de sztem most is ingyen van. csak fénykép kell hozzá, valami személyazonosságot igazoló irat, illetve valami lakcímet igazoló irat. az első kettő egyértelmű, az utóbbi lehet számla amin a te neved van, vagy bérleti szerződés például. ezek az első hetekben lehet hogy nem állnak majd rendelkezésedre, de nem is baj, mert három hónapod van teljesen legálisan arra hogy bejelentsed ( regisztráld) magadat mint vállalkozó. tehát az első három hónapban semmi nem kell az ég világon csak útlevél. adóbevallásról nem kell gondolkodni egyelőre, az valamikor nagyon sokára lesz neked.
azzal hogy azt mondta hogy "azt csinálsz vele amit akarsz" valószínű arra gondolt hogy te fizeted vagy nem fizeted be az adódat, rajtad áll, ő bruttót fog adni.
különbség van szerződés és szerződés között. ha alkalmazottként szerződsz akkor ő fizeti az adódat és a tébédet is, de ez nyilván több kötöttség, bár valamivel kevesebb babrálás adóügyekben. ha vállalkozóként kötsz szerződést akkor sztem azt úgy hívják hogy alvállalkozó, ebben az esetben is ő fizeti az adódat, de te fizeted a tébédet. ha nem köt szerződést és vállalkozó vagy, akkor van az hogy számlázol és te fizeted mind az adót, mind a tébét, tehát bruttót kapsz készhez.
ha jól sejtem az illető arra gondol hogy ő fizet neked egy megegyezés szerinti összeget, te meg azt csinálsz amit akarsz, bevarrod a párnádba vagy odaadod egy koldusnak, neki mindegy. egy dologra figyelj ebben az esetben, hogy a harmadik hónapban regisztráld magadat mint self-employed és vagy vállalkozói szerződést köss és ő fizesse az adódat, vagy számlát adj és te fizesd az adódat.
az adóbevallás egyébként nem bonyolult, a magyarországi procedúrához képest inkább egy bárban való koktélozgatásra hasonlít, bár most már otthon is lehet online csinálni, szal lehet hogy egyszerűsödött, nem tudom.
na most lefekszem, mert 3 óra van Mosoly
Blobzang
Haladó
Haladó

HozzászólásElküldve: 2008. Március 5. Szerda, 8:20    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sajnos nem egyszerűsödött Szomorú
Egyéni vállalkozóként 17 oldalas adóbevallást kellett benyújtanom itthon!
Vissza az elejére
malajc
Haladó
Haladó

HozzászólásElküldve: 2008. Március 5. Szerda, 9:41    Hozzászólás témája: köszi Hozzászólás az előzmény idézésével

Nagyon hálás vagyok Nektek, köszönöm!

El sem tudom hinni, de úgy tűnik, az a nő, aki a munkát adná, tényleg nincs tisztában azzal, hogy mit jelent, ha rendes alkalmazottja van! Napok óta azon megy a huzavona, hogy ő folyamatosan mondja, illetve írja e-mailben, hogy ő legálisan foglalkoztatna engem, ugyanakkor azt mondja, hogy ő biztosan a kezembe ad heti 150 fontot (ennyiről lenne szó + szállást kapunk a párommal), és én azt csinálok vele, amit akarok. Eléggé felbőszített, hogy miért nem vállalja fel nyíltan, hogy ezt hívják fekete foglalkoztatásnak, vagy miért nem mondja ki nyíltan, hogy az lenne jó, ha self employed lennék. Mivel ezt a párbeszédet eljátszottuk háromszor, tegnap didaktikusan leírtam neki, hogy mit jelent, ha neki alkalmazottja van. Talán akkor megértette, a reakciója a következő volt: beszél ma a könyvelőjével. Szóval elképzelhető, hogy tényleg úgy él valaki a XXI. században, hogy nem tudja, mit jelent a legális foglalkoztatás? Na bocs, ez csak a sztori volt, kikívánkozott belőlem.

Két dologban tudtok még segíteni? Ha self employed leszek, kell könyvelőt is tartanom? Mert Mo.-on tudtommal az egyéni vállalkozóknak is kell, hogy legyen könyvelője, nem? Ha igen, a könyvelő kb. mennyibe kerül?
A másik kérdésem, hogy ebből a heti 150 fontból kb. mennyi marad meg tisztán? Az adót ezután az összeg után csak a következő adóbevallásnál kell befizetni, tehát addig gyűjtögetnem kell szorgosan? A TB járulékot viszont havonta kell majd fizetnem?
Vissza az elejére
Tovi
Mester
Mester

HozzászólásElküldve: 2008. Március 5. Szerda, 10:12    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sajnos itt szó sincs self employedről van egy olyan érzésem, simán akar foglalkoztatni szerződés nélkül, ami nem feltétlenül jelent fekete munkát. Rendesen vonják az adót, és a Ni járulékot, csak éppen nem lesz szerződésed.
Tehát nem lesz lefektetve a garantált béred, óraszámod, a szabadságok száma stb (még egy csomó dolog).
150 fontot ha kézbekapcs + hozzáadod a lakbért, kb. a Natonal Minimum Wage-nek felel meg.....
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
malajc
Haladó
Haladó

HozzászólásElküldve: 2008. Március 5. Szerda, 10:36    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Tovi, nagyjából igaz, amit leírtál, azzal a kivétellel, hogy amennyire én értettem, ő biztosan nem fizetné utánam a járulékokat.
A szerződésről annyit, hogy ő azt mondta, hogy még nem kötött soha senkivel (!), de ha akarom, köthetünk. Kerestem egy szerződést, amit kitöltöttem és átküldtem, ebből kihúzott három pontot, amik a fizetett betegszabadságra, a nyugdíjjárulékra és a fizetett szabadságra vonatkoztak. Ezek szerinte azért nem nincsenek, mert kicsi a cég. Na, ekkor elégeltem meg a dolgot, hogy hülyének néz, így megírtam neki, hogy ez nem jó így, most tartunk itt, azt ígérte, hogy beszél a könyvelőjével.
A szerződésben benne hagyta viszont a heti 40 órát, ill. azt, hogy az előre megbeszélteknek megfelelően fizetés nélküli szabadságot kaphatok.
Itt tartunk most. Én arra gondoltam, hha ő feketén gondolja, akkor lehetnék self employed, hogy legalizáljam magamat. Tehát ezt én találtam ki, és javasoltam neki, de nem reagált rá.

Nem tudom, mennyire derült ki, de én még itthon vagyok Mo.-on, ki szeretnénk jutni a párommal Angliába dolgozni, jött ez a lehetőség, így most távolról egyezkedünk a nővel. Csak ugye nehéz így látatlanban a dolog.

Azt tudom, hogy a fizu az ottani minimálbérre jön ki kb., annál többre nem is számítok sehol Angliában, mert az angoltudásom nem elég jó ahhoz még, hogy irodai munkát vállaljak. Szakképesítésem pedig nincs, szóval a bölcsész diplomával + középszintű angollal nem kapkodnak szerintem olyanok utánunk, akik minimálbérnél többet kínálnak.

Egyelőre azt próbálom mérlegelni, hogy a nő csak hülye és naiv, nem ismeri a rendszert (ebben az esetben self employedként áthidalhatnám a dolgot, és tudnék nála dolgozni legaláisan), vagy konkrétan át akar vágni (ebben az esetben nem valószínű, hogy kimennék hozzá dolgozni). Szóval így áll az ügy. Csak azt nem tudom, hogyha self employed lennék, mennyi maradna meg egyáltalán ebből a pénzből nekem? Mert azért úgy nem akarok elindulni, hogy ne érje meg kint dolgozni.
Vissza az elejére
revoltoid
Újonc
Újonc

HozzászólásElküldve: 2008. Március 6. Csütörtök, 1:07    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

szióka,
nos, a self-employed adó az 20 %.
van egy úgy nevezett personal allowance, magyarul nem tudom hogy van Mosoly, talán adómentes jövedelem, ami a 2008-2009-es adóévben (áprilistől-áprilisig) 5435 font lesz, tehát az ez felett levő bruttó bevételed 20%-a lesz az adód ha jól tévedek. nomármost hogy ezt részletekbe kell-e fizetned, vagy egy összegben adóbevalláskor, nem tudom. engem nettóban fizettek, mivel alvállalkozó voltam, így rendszeresen gyűlt az utánam befizetett adóelőleg a tax account-omon, adóbevalláskor szó nélkül egy hét alatt visszautalták a túlfizetést a bankszámlámra. az én nagy problémám az hogy az egyik contractor úgy tűnik "elfelejtette" befizetni az adót utánam és most elég tanácstalan vagyok mit csináljak, de ez nem a te gondod Mosoly
ha a naívság vagy a szándékos átverés között kell tippelni, szerintem csak naív az illető, hogy ilyen jó indulatú legyek. sokan nem tudják hogy mennek a dolgok, egyszerűen csak megbíznak egy könyvelőt, az mindent elintéz, ők meg azt sem tudják hogy hogyan kell kitölteni egy nyomtatványt amikor felvesznek valakit dolgozni.
no, mit is akartam még mondani Mosoly szóval a self-employed dolog nem olyan teher itt mint otthon, alkalmazottként éppenséggel több az adó, 22% ha jól tudom, vagy több., míg vállalkozóként 20. nekem a tébéjárulékom self-employedként havi 12! font volt, nem egy veszélyes összeg Mosoly
szóval ha már itt kint vagy és dolgozol van időd eldönteni, mert nem csap le rád senki. ha eldöntöttétek hogy kijöttök érdemes nem belegabalyodni egy ilyen történetbe, hanem el kell kezdeni szerintem és úgy tudtok jobban dönteni ha nem csak virtuálisan látjátok az egészet. ha úgy sem köttök komoly szerződést, akkor akár azonnal el is kezdhettek jobb állást keresni ahogy el kezdtek dolgozni. ha itt vagytok jóval könyebb, gyorsabban megy és nem olyan bizonytalan mint otthonról. ha van egy biztos (habár kicsit izés) ígéret állásra máris jobb helyzetben lesztek mint én voltam amikor kijöttem Mosoly nekem nem volt kezdő állásom, igaz a szállást (normál itteni áron) elintézte valaki.
no, megint elmúlt éjfél, tehát nyugovóra térek.
üdv és fel a fejjel,
istván
revoltoid
Újonc
Újonc

HozzászólásElküldve: 2008. Március 6. Csütörtök, 1:15    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

elfelejtettem még hogy a tébéjárulék havonta fizetős,
illetve könyvelőt nem kötelező tartani szerintem, legalábbis tőlem nem kérdezte senki a könyvelőm nevét, se a dóbevallás előtt, se utána.
erus
Mester
Mester

HozzászólásElküldve: 2008. Március 6. Csütörtök, 12:15    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Könyvelő nem kell, ebben biztos vagyok! Én is egy kis faluban dolgozom, és mivel csapos vagyok, ismerek egy rakás embert, a fele self-employedként dolgozik, és nekik sincs könyvelőjük. Az egyik pl. tökéletesen maga dolgozik, favágóként.

Amúgy érdekes ez a törvény nálatok, hogy magánvállalkozónak kötelező a könyvelő... Sokkolt Nálunk, Szlovákiában ilyen nincs, apum is magánvállalkozó, és maga könyvel.
Vissza az elejére
malajc
Haladó
Haladó

HozzászólásElküldve: 2008. Március 6. Csütörtök, 19:14    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Lehet egyébként, hogy rosszl írtam, és itt Mo.-on sem kell az egyéni vállalkozóknak könyvelő, nem voltam még soha egyéni vállalkozó. Régebben volt róla szó, hogy kiváltanám, és akkor mintha azt mondták volna, hogy kell majd könyvelő.

Most egyelőre várok a nő visszajelzésére, ugyanis a jelek alapján valóban úgy tűnik, hogy nem tudta, mit jelent az, hogy legális foglalkoztatás. Már két ismerősöm is megerősítette, akik tapasztaltak ebben, hogy bevándorlókkal előfordulhat, hogy ennyire fogalmuk sincs a jogról. Márpedig a nő indiai. Egyébként most azt írta, beszél a könyvelőjével, tehát úgy tűnik, belemenne abba is, hogy felvesz rendesen.
Vissza az elejére
Tovi
Mester
Mester

HozzászólásElküldve: 2008. Március 6. Csütörtök, 19:28    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

malajc írta:
Lehet egyébként, hogy rosszl írtam, és itt Mo.-on sem kell az egyéni vállalkozóknak könyvelő, nem voltam még soha egyéni vállalkozó. Régebben volt róla szó, hogy kiváltanám, és akkor mintha azt mondták volna, hogy kell majd könyvelő.

Most egyelőre várok a nő visszajelzésére, ugyanis a jelek alapján valóban úgy tűnik, hogy nem tudta, mit jelent az, hogy legális foglalkoztatás. Már két ismerősöm is megerősítette, akik tapasztaltak ebben, hogy bevándorlókkal előfordulhat, hogy ennyire fogalmuk sincs a jogról. Márpedig a nő indiai. Egyébként most azt írta, beszél a könyvelőjével, tehát úgy tűnik, belemenne abba is, hogy felvesz rendesen.

Kedves malajc, felmerül bennem a kérdés, hogy miért ragaszkodsz még ehhez a hotelhez, ahol a tulajdonosnak szemmel láthatólag fogalmam sincs a munkáltatás legalapvetőbb szabályaival. Későbbiekben ez még gondot jelenthet. Housekeper munkát hotelben bármikor és azonnal kaphatsz itt londonban az agency-knél, a feleségem is azzal kezdte a pályafutását itt.
Nem is bírta sokáig csinálni, a hotel-motel housekeeper munka nagyon-nagyon kemény fizikai meló, általában a kitakaritott szobák után fizetnek, eszméletlen hajtások vannak. Most is housekeeper, de egy belvárosi magánovodában, lényegesen nyugisabb körülmények között.

Lám-lám hová "vesznek" el a Magyar diplomás emberek, az én feleségem is 2 diplomával takarít Szomorú
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
Hozzászólások megtekintése elölről:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Munka Londonban Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás oldalra 1, 2  Következő
1 / 2 oldal

Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban