Mozi DVD filmek naprakész információi. Filmes fórumok, Filmes linkek, előzetesek. Bannercsere és partner program. Sztárok, képgalériák, online rádióadók.
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   CsoportokCsoportok   ProfilProfil   Üzeneteid olvasásához jelentkezz beÜzeneteid olvasásához jelentkezz be   BelépésBelépés 

Versek a piacra - szabadversek, gondolatok, kritika
Ugrás oldalra Előző  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 18, 19, 20  Következő

Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Dumaparti, bármiről ami az eszedbe jut
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
sincomi
Mester
Mester

HozzászólásElküldve: 2008. Január 31. Csütörtök, 21:48    Hozzászólás témája: Palóc vers Hozzászólás az előzmény idézésével

A hazugságban

A hazugságomnak váratlan és kellemes következményei lettek.

Nevetgélnek
csicseregnek
hogy hol voltak
mit csináltak
a barátukkal
diskutáltak
- tervezgetnek

kitalálom
hogy van barátom
mert kívül állok
úgy fáj nekem
ha hallgatom...
nincsen kiröl
nekem szólnom

és eljött a nap
ez alkalommal
perzselö ölelésröl
füllentettem
eltúloztam
„szerelmes vagyok
a lovagomban”

a hazugságtól
megváltoztam
a szerelmest
eljátszottam
a társaság
középpontjába is
eljutottam

az életem lett
mint költemény
ott rám figyelt
most egy legény
és mesélnem
nem kell többé
szerelmes lettem
mindörökké

netkobzos
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
sincomi
Mester
Mester

HozzászólásElküldve: 2008. Február 4. Hétfő, 15:26    Hozzászólás témája: Palóc vers Hozzászólás az előzmény idézésével

Csôd

Mindenünk megvolt
és mindenünk oda

Mindenünk megvolt
a gyerek a ház a hajó
erröl megvagyok gyözödve
a karrierünk is
sikeres volt mindkettönknek
és szerelmesek is voltunk
gondolom az is a jó

A Peti nemcsak mondta hogy...
hanem szeretett nagyon
a szándéka komoly volt
a lénye romantikus
bizonyította hogy szeret
én is hogy szeretni tudom
igazolta minden alkalom

de csödbe ment minden
csodálatos emlékek
- hogyan történhetett meg?
kevesebb lett az
egymásra figyelés
és több a veszekedés
emiatt lettünk vesztesek?

észrevettem hogy lassan
megszakadt közöttünk
a kommunikáció
megbeszélni akartam...
de ö pedig már nem
egyedül érezve magam...
a család lett önromboló

netkobzos
Vissza az elejére
sincomi
Mester
Mester

HozzászólásElküldve: 2008. Február 5. Kedd, 8:18    Hozzászólás témája: Kínos! Hozzászólás az előzmény idézésével

Kínos! - Csödbement család

Az oka? - Ki tudja?

Többet kellene figyelni erre!

"
Még nagyon fiatal koromban történt, hogy egy rejtvény megfejtésének ez volt az eredménye: " Az életben az a szép, hogy mindenki úgy ronthatja el, ahogy neki tetszik."
Nem tudtam akkor még azt értelmezni, hogy miért akarnánk elrontani a saját életünket, amikor azt nagyon jól akarjuk csinálni.
Most már tudom, hogy mennyire nehéz, jól csinálni . Folyamatosan tanulok, de nem eleget!

Üdvözlettel: nika

Egy nô beszámolóját olvastam és verset is írtam róla. A szándéka az volt hogy valaki tanuljon belöle azaz a családja csôdjéröl. Mert mint mondta mindenük megvolt. És éppen ezért nem értette azt hogy miért is történt vagy történhetett meg a szétesés. A csalalád létezésenek anyagi és a szeretô akarat viszonyai is megvoltak. A gyermekeiket is sikeresen felnevelték. És mégis, mégis szétesett az amiért keményen dolgoztak. Nemtudta megmagyarázni hogy miért történhetett meg velük ez a katasztrófa?

Én is nagy érdeklödéssel olvastam a nyilt és ôszinte beszámolóját. Persze mindég felvetôdnek magyarázatok. Megvan a dolognak az oka és a sok szövôdményes következményei is. Azután pedig csak választani kell/lehet azok közül, amelyik a legmegérintöbb/eszünkbe jut, és kinevezni azt mint a szétesés okának. Gyakran ez történik, és máris elapróztuk a problémát kicsinyességekre. Ez bizony kínos! Nagyon is kínos! Mert sokszor, maguk a szereplök sem tudják az eredmény igazi okát.

A kínosságok közé tartozik tehát az is hogy a család sem tudja valójában hogy miért történt a végleges széthúzás. Csak takarva nem takarva dolgokat ráfogják valamire a történtek okát. Ilyenkor velük együtt érezve nehéz tanulni az esetröl. Az ilyen együttérzések a legközelebbi hozzátartozók dolga.

A kívülállóknak is persze nehéz a helyzete mert mindent nem tudhat meg hogy mi is történt a család falai között. És így persze nehéz megérteni/javasolni valamit/elitélni dolgokat stb.

Annak ellenére hogy ez a házasságok csödje eléggé általános mégis kínos hogy erröl nem tanítanak az iskolában. A szerencsére bízzák a dolgot azok is akik tudják hogy itt tenni kellene valamit. Ez is nagyon kínos.

Nos te netkobzos, ha te ilyen okos vagy akkor neked mi a véleményed?

Az aktuális esetröl keveset tudok s így csak általánosan fogalmazhatok.

Hát az én véleményem az hogy egy házasság az egy csoda. Két idegen ember közös utat képes választani/együtt élni akarnak stb. Ezt a szerelem teszi legtöbbször lehetövé. A szerelem is egy nagy lehetöség hogy megteremjenek a világ legfontosabb mikro vállalkozásai.
De miért mennek tönkre ezek a vállalkozások?
Hát a tudás hiánya miatt. Melyik vállalkozás nem menne tönkre a tudás hiányában? Az igaz hogy a házasság egy különös vállalkozási forma. Ebben szügséges a szeretet is. A probléma ott van hogyha azt hisszük hogy a szeretet mindent helyettesít. A tudást nem helyettesítheti a szeretet. De az igaz hogy a szeretett segít sok mindent eltürni. Kínos hogyha minden a szeretettre bízunk és feszítjük azt a végletekig.
- Te már nem szeretsz engem!?

netkobzos
Vissza az elejére
sincomi
Mester
Mester

HozzászólásElküldve: 2008. Február 6. Szerda, 8:34    Hozzászólás témája: Kínos! Hozzászólás az előzmény idézésével

Kínos! Csôdbe ment család II

Amit nekem is tudni kellet volna, akkor... /netkobzos

Sokan nem tudnak meg különböztetni házasságokat. Alma? Akkor már csak jonatán lehet. De én szükségesnek tartom mégis a valamilyen felosztást, hogy könnyebben igazodhassunk el a problémán. Itt egy próbálkozás. Biztos van komolyabb is.

Vannak:

1. Érdekházasságok
1.1 Anyagi érdekek
1.2 Sexuális érdekek
1.3 Projekt érdekek
2. Családházasságok
2.1 Gyermeknevelés
2.2 Családfejlesztés
2.3 Karrierházasság

Mindjárt elôlegezem hogy ezt a felosztást nem tartom jónak mert talán még nem is elfogadott és nem is teljes. Várom a szociológusok véleményét. Persze ez a felosztás láthatóan nem a jogi hanem szubjektiv alapokon nyugszik. Mert a családokban váltakozik a szerepelvárás, szerepfelfogás, szerepelfogadás, szerepteljesítmény és a személyiség.

Ezzel a felosztással csak azt akartam érzékeltetni hogy a házasságnak van a formalitásokon kívül más sajátos célja/karaktere. Ezzel is talán tisztába kell lenni mielött megkötjük a házasságot.

Tisztába lenni? Minek? Hiszen minden benne van a házasság törvényébe. Igen a formális dolgok amik a társadalom érdekeit foglalja magába benne van. De a házasságba benne foglalhatnak egyéni speciális érdekek stb is. Ezek tisztázása nélkül nehéz elbírálni egy házasság sikerét.

Ha pl egy anyagi érdekházasságban egybegyült a vagyon ahogy azt tervezték akkor persze ezt is bele kell számolni a sikerhez mert a házasság céljához tartozott.

A sexuális érdekházasság talán addig tart amíg a házaspár megúnja egymást. Azután következhet az új nekifutás. Ilyen esetben más az értékrend is.

A projekt érdekeltségü házasságoknál a közös, pl egy szenvedélyes tudományos kutatási munkásság a legfontosabb cél. Ennél a házasságfélénél, már a választásnál, egészen más problémákkal kell szembenézni/megtervezni. Pl hogy milyen legyen a szereposztás.
----------------------------------------------------------------
De most vissza az aktuális a lelkiismeretesen beismerö asszony vallomásához az ö házasságát/annak felbomlását tekintve. A házaságuk egyfajta karrierházasság féléhez sorolható. Feltehetôen, a beszámólójábol is kitünik, hogy mindketten jó szándékúak voltak és elszántak azt tekintve hogy a házasságuk sikeres legyen. De a karrierista igényeiket nem beszélték elözöleg át eléggé.
Az ilyen házasságban tudni kell arról hogy a karrier sokszor elsôdlegeséget követel, és sok munkát igényel. A 10-éves kor különbség is magyarázza hogy a férj sok TV-nézése tulajdonképpen nemvolt rossz indulatú, hanem inkább a kor és fáradság jele (talán egy kezdôdô betegségnek).
A sokkal fiatalabb feleség rendet akar mert öreá tartozik, és követeli a férje segítégét. Megkell osztani az otthoni munkát ha mindketten dolgoznak. Legyen rendetlenség...!? Itt persze nem értik meg egymást és tanácstalanok és szégyenlik is segítséget keresni. Nem tanulták meg/nem voltak felkészülve, hogy ilyen helyzetben mit kell majd tenni, ha pl az egyikük kifullad. A karriert nem lehet elhanyagolni tehát az otthoni helyzet fogja megviselni.... A szeretet nagy munkát végez de azt sem lehet kifárasztani a végletekig. Mert ha valaki már nagyon fáradt/beteg akkor attól már nem lehet szeretet követelni, akkor már talán ápolásra volna szügsége. Ilyenkor erôsen kibillenhet a mérleg és kész a szakítás, mert az életért való küzdelem lép elsödlegesen a porondra.

Ez egy külön fejezetet igényel hogy itt az ilyenfajta házasságban különösen mire kell gondolni. A család is egy vállalat és nem elhanyagolható. Nem lehet a szerencsére bízni. Itt hiányzott a felkészült tudás... talán ezért a csôd. Mert így kívülröl nézve nemvolt nagy a probléma.

Hogy a házasságra felkészülés is lenne szügség mutatja az újabbik könyv:
Kompetens szülôk: M Brun Hansen/Runa Förlag/Vällingby.

netkobzos
Vissza az elejére
sincomi
Mester
Mester

HozzászólásElküldve: 2008. Február 7. Csütörtök, 16:57    Hozzászólás témája: Kínos! Hozzászólás az előzmény idézésével

Kínos! Mi az amit elszúrtunk?

Ha látom hogy történik valahol mindég megállok. Györörködöm a látványon. Megkell nézni ha csak egy pici pillanatra is; mintha magába a boldogságba pillantanék bele. De ezt teszik mások is mert ôk is megállnak, csoportosulnak és kívánciskodó tekintetük csak egyirányba mutat. Mindannyian gyönyörködnek ebben az emberi csodában. Menyasszony és vôlegény van ennél szebb a világon? Nézd a tekintetüket, bízva egymásban a jövôbe néznek: most már csak veled!

s az idôk tellnek
nem az vagy
akinek elképzeltelek
s ekkor már elkövetted
a legnagyobb
sérelmet
amit te tehetsz

Nos, könnyü szépet mondani/elvárni... mert amikor a kirakatban van valami akkor varázslatosnak tünik. De ha már megvetted akkor már a tidéd és nem annyira vonzó. És a szerelem meg akialakuilt szeretet is sok minmdent eltür majd gondoljuk. Ez a szerelem/szeretet szerepe és ezt nagyon is jól játsza.
De több játékos is van a színpadon hogy kellemesek legyenek a fejlemények. Kell egy átfogó gondolat - a játszma témája. A szereplôknek is ismerniük kell a szerepüket. Nagy csalódást okozna ha valamelyik szereplô berúgva jelenne meg a színpadom. - Láttál már ilyet? Egy megpróbáltatás az egész társaságra/játszótérre egyaránt. A színházban ez egy katasztrófa lenne de ugyanazt jelenti a családban is. A szeretet ekkor kiheveri de kopik is.

Persze ilyesmit már a családban vagy az ikolában kellene elsajátítani pl hogy ekkor mi a teendö ha ez megtörténne. Ellehet ilyenkor képzelni; hogy ha hazamegy a lurjó és azt mondja az apjának.

- Apu! ti rosszul csináljátok mert mi azt tanultuk az iskolaban hogy...
- Na, a kutyusfáját! Majd én elmegyek a tanítóbácsidhoz és megmondom neki hogy ne dugja be az orrát ahová nemkell...!

Persze az ilyen fejleményeket is megkell tudni elôzni. Merthogy az iskolai oktatás a családról nemszabad hogy sértegesse a szülöket. De ez is megoldható. A konfliktus megoldásának a gyakorlatát megkell tanulni. A szeretet nemtud megtanítani erre csak eltürni azt.

netkobzos
Vissza az elejére
sincomi
Mester
Mester

HozzászólásElküldve: 2008. Február 10. Vasárnap, 22:27    Hozzászólás témája: Palóc vers Hozzászólás az előzmény idézésével

Élettársat keresek

De több tudnivalóra van szükségem

Fiatatalok
ne várjátok
hogy a felnöttek
- eddig sem tették -
az élettársai
viszonyokra
felkészítenek

a szakosokra
a fiatalok
nem figyelnek
mert nem értik
a fiatalokat
felkészíteni öket
ök sem tudnak

a fiatalokat
felébrednek
szemináriumokat...
saját maguk
rendszeresen...
megszervezni
elkezdenek

kapcsolatok
én ki vagyok
az életemmel
mit akarok
és mit kell tenni
hogyha már a
lejtöre jutok

netkobzos
Vissza az elejére
sincomi
Mester
Mester

HozzászólásElküldve: 2008. Február 15. Péntek, 13:14    Hozzászólás témája: Kínos Hozzászólás az előzmény idézésével

Kínos! - Das tut man

Svéd feleségem volt és a magyar nökröl nincsenek tudatos tapasztalataim. Az elsö lány amely szavai belém vésödtek az emlékezetembe egy német turista lány volt az Alpokban ahol éppen mint tanuló erdészeti útépítéssel foglalkoztam. Azt hiszem hogy azt találtam mondani neki hogy:

- Ich liebe dich! erre azt felelte.

- Das sagt man nincht, das tut man.

Hát ezt meg hogyan? Mit csináljunk vagy csináljak? Nekem ezt még sohasem mondták így pedig úgy 20 éves lehettem. Szeretkezni nem akart. És pénzem nem volt meghívni öt valahová de leveleztünk egy ideig és azután megállt a kapcsolat. Mire gondolhatott? Ezt csak később értettem meg.

A feleségemtöl persze, töle igazán megtanultam hogy ha csak mondom hogy... akkor az levegö. Tehát tenni kell valamit és ahhoz hogy tenni tudjak valamit, amit öt érdekelte, azért sokat kelett tanulni. Mert gondolom most melyik nö akar egy fiúhoz férhezmenni aki nincs felkészülve a család fenntartásához. Különben mondhatod neki reggeltöl estig hogy így meg úgy szereted ha lusta vagy és elvárod hogy majd a szerelem helyettesíti a családért való munkát akkor.... Egy normalis nö ilyenbe nem megy bele. Az ilyen módra elhitegetni a fiatalokat könnyelmüség. De a szerelem belevihet egy ilyen csapdába. De ki az aki erröl megtanította a fiatalokat hogy így tönkremehetnek. Csak egy a szerencsém csillagának köszönhetem vagy egy örzö anyalnak hogy nem túl felkészületlenül házasodtam.

És akkor amikor ezen a topikan a szeretröl van szó mint szügséges kelléke a családi életnek akkor hogy megtörténjen az egyensúly teljesen megfordítom a dolgot. Minden ott kezdödik hogy tenni kell valamit hogy szeressenek. Tehát a szeretet a cselekvésböl következik és a cselekvés feltétele hogy tudni kell azt hogy mit kell cselekedni. Ilyen a folyamat és nem ellenkezöleg. Tehát egy család jövöje nem úgy alapozódik/lehetséges hogy van szeretet, hanem úgy hogy vannak normális tettek amelyekböl fakadhat a szeretet és a szerelemre is érdemes.

Itt tehát megfogalmazás nagyon fontos nehogy félreforduljon gondolat. Mert ha úgy fogalmazunk hogy a szerelemböl vagy a szeretetböl indulunk ki, ami megvolt kezdetben ugyan, de már nincs, akkor minek küzködni. Miért? Mert ha nincs szeretett akkor mi értelme a házas életnek? Tehát elmegyek oda ahol szeretnek. Ès ha már elmentem oda akkor minek a régi kötelék? És mindez csak azért mert; vagy hazudtak nekünk, vagy önmagamat csaltuk meg azzal, hogy a szerelem és a szeretet majd mindent megold. - Nem old meg mindent!!!

netkobzos
Vissza az elejére
sincomi
Mester
Mester

HozzászólásElküldve: 2008. Február 26. Kedd, 15:52    Hozzászólás témája: Palóc vers Hozzászólás az előzmény idézésével

Megváltók! Felkiáltás

Mentsetek meg az elôítéleteimtôl!

Kínlódom...
ne nevess!
nem kell több
már sok is van
a "mint tudjátok..."
ha engem keres

az elôitéleteim
rabságában
tengôdöm
egy megváltót
keresek...
hogy eljöjjön

de igazából
más az
ami itt történik
ujjabb elôitéletekkel
bombáznak s a fejemet
azokkal telítik

emberek!
hogyan lehetnék
ujjra szabad?
mint amikor
megszülettem...
elôitéleteim akkor
nemvoltak

netkobzos
Vissza az elejére
sincomi
Mester
Mester

HozzászólásElküldve: 2008. Február 27. Szerda, 13:19    Hozzászólás témája: Az elôitéletek világából. Hozzászólás az előzmény idézésével

Kínos! - Az elôitéletek világából. Ötlet

Gyakori elôitéletek – példák.

1.Egy muszlim sohasem ismeri el hogy hibázott ezért nem lehet ôket komolyan venni.
2.A keleterurópaiak csak azért jönnek Svédbe hogy garázdálkodjanak.
3.A cigányok mindég lopnak.

A magán elôitéleteimbôl egy csokor:

1.Elôitéletmentesen élni nem lehet.
2.Egy elôitéletben lehetséges sok hasznos információ.
3.Ha valaki a fülembe suttog valamit abban biztos hogy van valami...
4.A politikusok mindég hazudnak
5.Hogyha magyar egyet akar, éppen amit én.

Tudsz te is néhányat. Vagy kínos ráismerni a sajátjaidra?

netkobzos
Vissza az elejére
sincomi
Mester
Mester

HozzászólásElküldve: 2008. Február 28. Csütörtök, 15:34    Hozzászólás témája: Az elôitéletek világából2 Hozzászólás az előzmény idézésével

Kínos! - Az elôitéletek világából2.

"Dohányozni életveszélyes!"

Vannak olvasóim akik szerint – sarkalatosan fogalmazva – minden elôitélet rossz és elvetendô. Ez a hozzáállás filozófikus. A filozófiában az igazságot keresik és az elôitéletek már a megfogalmazásukból eredve elvetendôk. Ugyanis saját magukat cimkézik azokká.

A gyakorlati szinten azonban más a helyzet. Az egyik elôitéletem szerint:

"Aki magyar ugyanazt akar, amit persze én akarok."

Ezzel szemben létezik többek között a következô is:

"Minden magyar az mást akar."

Egy kocsmai beszélgetés szintjén sok hasonló elôitélet elhangozhat. Az emberek szívesen hangoztatják az elôitéleteiket, maguk sem tudják sokszor hogy azok, és nem is veszik ôket komolyan.
Ha valaki mégis vitába szállna valamelyik ellen kukackodásnak tartanák talán vagy akaratoskodásnak mert mindenki tudja hogy hülyeség az egész baráti beszéd és nem kell a tüdôre szívni. Jóllehet ugyan hogy másnak más a véleménye de az csak más. Ha még nincs eldöntve hogy mi az igazság akkor minden vélemény csak egyformán más lehet

Persze akadnak olyanok is akik számára egy egy elôitélet nem hülyeség. Jómagam is azok közé tartozom. De hová menjek vele ha megakarok szabadulni tôle a meggyôzés által. Kivel beszélgessek/vitázzak/kérjek magyarázatot ha egy hülyeségben hinni nem akarok.

A média is csak ímmel ámmal foglalkozik ezzel a kérdéssel.
Ha beteg vagy akkor megtudhatod hogy mit kell csinálnod. De hogy miért higyjed el azt hogy..., ha egy dohányzó orvos mondja neked, hogy ne dohányozz mert az életveszélyes; hátha csak elôitéletes!??

netkobzos
Vissza az elejére
sincomi
Mester
Mester

HozzászólásElküldve: 2008. Február 29. Péntek, 9:15    Hozzászólás témája: Elôitéletek Hozzászólás az előzmény idézésével

Kínos! - Az elôitéletek világából3.

Ilyen szeretnék lenni!

Az olvasóim közül többen reagáltak. Néhány példa.

1.Vannak jóindulatú elôitéletek jegyezte meg valaki. Ha valakirôl pl pozitív az elsô benyomásom akkor azt terjesztem mások felé. Ez egy egyfajta pozitiv elôitélet. - Nagyon érdekes megjegyzés, azt hiszem hogy könnyû megérteni. Remélem hogy jobban kifejti majd a kedves olvasóm.
2.Egy másik olvasóm már az elsô szó hallatára – amikor valaki igaznak próbálja cimkézni/bemutatni a mondanivalóját már "tudja" hogy hazugsággal áll szemben. Ez nem csoda hogy elôfordul mert az elôitéletek nem akarnak meggyôzni valakit, vagy vitára tárni a dolgot, hanem elvárják hogy csak úgy mint igazságot, gondolkodás nélkül elfogadják ôket. És ezt érezni is lehet a szituációban, azt hogy az elvárás szerint nyersen kell elfogyasztani ôket. Ha valaki tehát nem képes/vagy nem akar az "igaza" mellett érvelni, nemcsoda hogy ilyen ellenérzéseket válthat ki a mondanivalója.
3.Más olvasóim az az elôitéletek hasznáról írnak nekem. Ezek között találhatók a "szenvedôk" Hasznosak lehetnek - mondja az egyik olvasóm – a csalódások szempontjából. Minden csalódásból ugyanis tanulni is lehet. De a helyreállítás évekig is eltarthat vagy soha nem valósul meg. Ez bizony szomorú is lehet ha pl félreértés az alapja.
4.Bölcs naivitás?
Ennek egyik változata az egyik "elôitéletementes" olvasóm. Elcsodálkoztam hogy ilyenek is léteznek. Ezek azok akik mint ártatlan gyermeki lélekkel, nyitott karokkal (majdnem naivan lehetne mondani) viszonyulnak mindenkihez. Ezek sokat szenvedhetnek de a csalódásuk árán leplezôdnek le igazán a hazugságok és ezt pedig mint haszont könyvelik el.
Ez a fajta viszonyulás a gyermekkorra jellemzô a legjobban de amint észlelem a felnôttek között is megtalálható ez a fajta jellemvonás.
Mint módszert is érdemes felismerni mert írígylésreméltó is lehet azok számára akik túlzottan óvatosak mint pl én. E hozzáállás szerint tehát mindent elfogadok mint információt amíg az ellenkezôjérôl még nem gyôzôdtem meg.
Ilyen a teljesen nyitott ember amely befogadja az információt de nem tartja – egyenlôre - sem elôitéletnek sem igazságnak, hanem csak mint "útjelzöt" használja amit tesztelni kíván majd amikor ez lehetségesé válik
.
Ilyen nyitott emberé szeretnék válni én is.

Netkobzos
Vissza az elejére
judy70
Újonc
Újonc

HozzászólásElküldve: 2008. Február 29. Péntek, 21:13    Hozzászólás témája: vers a javabol Hozzászólás az előzmény idézésével

http://www.youtube.com/watch?v=Chtztqym4VQ&feature=related

gondolkodjunk el rajta egy kicsit
Vissza az elejére
sincomi
Mester
Mester

HozzászólásElküldve: 2008. Február 29. Péntek, 22:42    Hozzászólás témája: Az elöitéletek világa Hozzászólás az előzmény idézésével

Kínos! - Az elôitéletek világából4

"Az elôitéletek titkozítása"

Igazán érdekes hogy egy furcsa figyelmeztetés ugrott elô ebben témában. Most ezt szeretném kommentálni.

"Erröl a témáról ne beszélj mert csoportokat sértegethetsz" hangzik a jóakaratú figyelmeztetés.

Itt nem megállapításokról van szó hanem elôitéletekröl de mégis ez a "védôintezkedés" követi a mondottakat. Nagyon furcsának találom a figyelmeztetést és ezért fontos errôl szólni itt néhány szót.

Az aktuális írásom amely kiválthatta ezt a figyelmeztetést feltehetöleg – idôbeli összhang - a dohányzó orvoskat sértené. De ki az aki megtilthatja nekik hogy ne dohányozzanak hiszen az az ö dolguk azaz egy privát ügy. De ez is, ha tetszik vagy nem egy elôitéletekbôl származó felfogás. Mert hogyan lehet a dohányzás az orosoknál egy csupán privát ügy ha következtetéseket von le errôl egy fiatal aki látja. - Hát az orvos számára nem életveszélyes a dohányzás? amikor az orvos azt is tudja hogy a fiatal úgy itél amit lát. Az orvos ne legyen iszákos vagy dohányzó drogozó stb mert ezt elvárja egy bensô érzés ami van bennünk.

Az én célom egyáltalán nem az hogy sértegessem az orvosokat hanem hogy helyreállítsam a kommunikációt. Mégpedig úgy hogy a fiatalok is megértsék hogy mégis miért teszi. Mert itten éppen az a bökkenô anirôl éppen nem illik kérdezôsködni: - Hát miért dohányzik a doltor úr?!

Amíg ezt vagy hasonló kérdéseket az orvosok sértegetésnek veszik fel nehéz lesz a betegségmegelôzéséért való munkájuk mert ellentmondásosak.

Nekem mégis furcsa hogy ez a sértôdékenység védelme mögött elrejtett filozófia takarnivalónak tünik. De egyáltalán létezik-e egy ilyen sértôdött érzékenység az orvosok között? Vagy ez is csak egy elôitélet? Miért félünk kérdôzösködni?

Engem már a hallgató koromban érdekelt a probléma. Egy ebédlôben ültem egy dohányzó orvossal egy asztalnál Umeoban – akkor ez még megtörténhetett – most már tilos ott a dohányzás. Az orvos akihez a következô kérdést fûztem egyáltalán nem sértôdött meg. Rákérdeztem hogy hogyan bizhatok meg én egy orvosban aki dohányzik – azaz nem törödik a saját egézségével – ha engem az egézségem érdekel. A válasza itt most mellékes mert a lényeg az hogy egyáltalán nem sértôdött meg a kérdésen hanem normálisnak tartotta. Ekkor azt tanultam meg hogy a kényes kérdések is feltehetôk mert az orvosok is tudatában vannak ennek az ellentmondásnak és megmagyarázni is tartják szügségesnek ha egy fiatal kérdez erröl.

Ne védjük tehát az orvosokat – félve hogy megsértôdnek- mert biztos hogy nem sértödnek meg hanem elmagyarázzák szamárságuk okát ebben a tekintetben. - Kérdezz nyiltan mert így elkerülheted a helytelen következtetéseket amelyek az elôitéletekhez vezethetnek. Megtanulhatod ekkor hogy miért érvényes rád a
"Dohányozni életveszélyes!"
és miért nem az orvosra. Mert erre is van magyarázat. És ehhez amagyarázathoz jogod is van hozzájutni mert nem titok legalábbis nem szabad hogy az legyen. Minden elôitélet megmagyarázásához van ugyanis jogod mert nem elôitéletekkel születtél.

netkobzos
Vissza az elejére
sincomi
Mester
Mester

HozzászólásElküldve: 2008. Március 3. Hétfő, 13:06    Hozzászólás témája: Elôitéletek Hozzászólás az előzmény idézésével

Kínos! - Az elôitéletek világából5

Olvasóim véleményeibôl egy csokor. Elôitéletek? Neked kell eldönteni.

1. "Az elôitélet tényleg veszélyes lehet, mert az embert nem engedi gondolkodni, hanem egyfajta gondolatsémákba szorítja be. Így aztán elvezet(het)i a valóságtól."
- Az elôitéletek érdeke hogy ne gondolkozz.
2. "… a személyiség szabadságának a feltétele a régi gondolatsémaktól való megszabadulás." Holnaptól úgy csinálom és kész. Nincs kész. Hatalmas út az átszellemüléstôl kezdve a megvalósításig, de megéri!"
- Ha a tudat felszínére kerûl az elôitélet attól kezdve mégis könyebb megszabadulni tôle. Elôitéleteink, bizonyos értelmezésben mindég is lesznek de nem jó ha szabadlábat kapnak. Ha megtudjuk az igazat akkor könyebb lesz a gondolatcsere.
3. A kocsmológia, a "jópofa" elôitéletes poénok stb csak a szórakoztatásra alkalmasak. De a jóbôl is megárt a sok – hamar megúnjuk az élet mint kabaré unalmas lenne.
- Ha a magunkba nézünk akkor észrevesszük hogy van egy bensô indítékunk elöbb utóbb kivetkôzni az elôitéletekbôl. Legfeljebb, a távlatba nézve csak szórakoztatni tudnak néha.
4. A Wass Albert azt hiszem valami koncessust akart elérni a magyarok között.
- Ma is hiányt éreznek ebben a magyarok. De aki hiszi hogy ez elérhetô az egy elôitélet eredménye. Mert teljes koncessus még sokáig nem jöhet létre. Az Istennek sem sikerült eddig koncessust létesíteni a hívei között. De az egymás emberi megbecsülése mégis elérhetô és kívánatos. A szeretet létezhet koncessus nélkül is.
5. Hogyha magyar akkor mást akar. Miért?
- Az elôitéleteink megfogalmazása gyakran tudatosan egy túlzás, túl sarkalatosak. Ha kezdjük leboncolni ôket akkor nevetségessé válnak. Persze az elôitéletek nem akarják hogy boncolgassuk ôket.

netkobzos
Vissza az elejére
sincomi
Mester
Mester

HozzászólásElküldve: 2008. Március 5. Szerda, 13:19    Hozzászólás témája: Vallási elôitéletek2 Hozzászólás az előzmény idézésével

Kínos! - Vallási elôitéletek

A Jézus tanítványainak is voltak elôitéleteik

Jézus megjósolja halálát a tanítványainak (Máté 16:22)

Ekkor jön elô Péter elôitélete:

" Nem történhet meg veled az ilyesmi" - Máté 16:22

A Jézus megfordul és mondja Péternek

"Távozz tôlem Sátán!"

Mert az emberek módján gondolkodott. Elôitéletes volt. Az elôitélete mégis megbocsajtható volt mert nem ismerte még a teljes valóságot azaz mit jelentenek teljességében a Jézus szavai.
Később a történtek után jutott az eszébe hogy Jézus mindent elôre megjósolt és ekkor megértette.

Itt az az érdekes hogy a Jézus beszél hozzájuk de mégsem értik a teljes tartalmát. Az ilyen eset többször is megtörtént a tanítványainál (Máté 16:6...) Tehát így is keletkezhetnek elôitéletek/félreértések/hiányos felfogásrészek. Hallunk/olvasunk valamit pl a Bibliát de csak egy részét értjük meg. De nem baj, mert ezek az elôitéletek/tulajdonképpen csak kezdeti felfogások amelyek azonban hasznosak lehetnek a teljes tudás elérésének a folyamatában.
Így van ez a tudományban is - ahol nagyon gyakoriak az elméletek amelyek ujabb elméletekhez vezethetnek amíg kiderûl végre az igazság - és így van ez a Biblia olvasásánál is. Ha azt gondoljuk hogy megértettük akkor talán még teljességében nem tartunk ott. De másképpen/gyorsabban egyszerû en nem megy mert talán többször is elkel olvasni még... és talán arra is szügség lehet még hogy valaki megmagyarázza (Apostolok Csel 8:26...)

A valóság megismerése mindég idôbe tellik. Ezen az úton megesik hogy elöször rosszul látunk valamit/vagy nem azt látjuk amit kell csak torzképet stb, de ha megvizsgáljuk közelebbrôl a dolgot akkor a tudásunktól függöen lassan jobban látunk.

A tanítványok felfogásai is sokat változtak az idôk folyamán. De miután Jézus meghalt és eljött a pünkösdi Lélek megvilágosodott elôttük sokminden. Biztosak lettek a dolgukban.

netkobzos
Vissza az elejére
Hozzászólások megtekintése elölről:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Dumaparti, bármiről ami az eszedbe jut Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás oldalra Előző  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 18, 19, 20  Következő
11 / 20 oldal

Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban