| Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése |
| Szerző |
Üzenet |
seci Guru

Csatlakozott: Feb 12, 2006 Hozzászólások: 863 Tartózkodási hely: Farnborough
|
Elküldve: 2007. Március 7. Szerda, 11:58 Hozzászólás témája: Re: NHS |
|
|
| Artin írta: | | Finsbury írta: |
Havi 6900 forintért kapsz otthon teljes körű orvosi ellátást - nem csak sügősségit. Bárhol el tudod intézni az OEP-nél. Csak arra a hónapra érvényes, amikor befizetted, de ha modjuk most valami bajod van ami nem sűrgős és otthon akarod megműtetni magad, akkor ma befizeted és holnaptól már van is biztosításod. Ha például otthon eltöröd a kezed és elmégy levetetni a gipszet, akkor már érdemes befizetni, mert a kontroll röntgen és a gipszlevétel (ami már nem számít sürgősségi ellátásnak és ezért fizetni kell érte) többe kerül, mint 1 havi biztosítás. |
Finsbury, ezt hol hallottad, vagy olvastad? Csak azert kerdezem, mert amint Cintia irt, az teljesen ellentetes a te altalad irottakkal. Es ha te is hivatalos helyrol kaptad az informaciot, akkor a hivatal megint osszevissza beszel, es ilyenkor jon az a kerdes, hogy melyik az igaz, es kinek higyjen az ember. Mindketten az OEP-re hivatkoztok, tehat nem lenne rossz tudni, hogy tenylegesen melyik az igaz, amit te irtal, amit Cintia irt, vagy mindketto. |
Mindketto es egyis sem
Surgossegi ellatasra jogosult vagy barmely EU tagallamban, ha valamelyikben fizeted a TB-t.
Masra nem, hacsak nem jarul ehhez elozetesen hozza az a TB, ahol fizeted (pl. angol TB-vel lehetoseged van egyes mutetekre Belgiumba/Franciaorszagba utaazni es ott vegeztetni el).
Azaz ha otthon befekszel egy nem surgos ellatasra, akkor azt persze raszamlazzak (szvsz) az itteni TB-szamodra, es akkor jon/johet a kopp, ha az angol TB ezt nem fizeti ki a magyarnak, mondvan, hogy ez nem volt surgossegi ellatas.
A TB-ben ulo nenikrol jot vagy semmit!
-seci |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Finsbury Mester

|
Elküldve: 2007. Március 7. Szerda, 12:08 Hozzászólás témája: |
|
|
| avnire írta: | | Cintia írta: | Sziasztok!
Most beszéltem az OEP-pel, és a következőket mondta a hölgy, gondoltam megosztom veletek. Ha EU-s országban fizet vkit TB-t, akkor Magyarországon nem kell, felesleges fizetnie, feltéve ha a lakóhely Magyarország (azaz van személyije és lakcímkártyája). Kell kérni az adott országban (ahol TB-t fizet) egy E106-os nyomtatványt, vmint kell a magyar lakcímkártya, személyigazolvány és a kinti NI (Anglia esetén) kártya fénymásolata /amin rajta van a biztosítási száma/. |
Nagyon jo, hogy ezt leirtad Cintia!! Koszi!
Akkor ez azt jelentene, hogy otthon is ellatasban reszesulhetunk, tehat nem kell otthon meg egyszer kifizetni a TB-t? Tudod, hogy hol lehet E106-os nyomtatvanyhoz hozzajutni? Itt kinn, vagy otthon? |
Ne örülj annyira, mert ez csak a SURGOSSEGI ELLATASRA vonatkozik, azaz, ha az eleted kozvetlen eletveszelyben van.
Az információim onnan vannak, hogy mi tavaly nyáron már végigjártuk ezt otthon 2 kórházban is. Csak alapviszgálatokat szerettünk volna - körzetitől beutalóval - amiket 30 felett már időnkélnt megejt az ember: hasi UH, vérvétel, mellkass röntgen - megmondtuk, hogy külföldön vagyunk biztosítva és mivel nem volt otthoni biztosításunk, mindenért fizeni kellett volna, csak a hasi UH került volna 15 ezerbe. Ezek együtt sokszor többe kerültek, mint 1 havi teljes biztosítás! Ugyhogy aznap bementunk az OEP-hez leperkaltuk a 6.900 forintot es masnap mar minden ingyen volt.
Sürgősségi ellátást valóban kapsz a brit biztosításodra, de csak azt és semmi mást. Ha mondjuk eltörik a kezed, ingyen megröntgenezik, megnézi az orvos és felteszik a gipszet rá - viztidijat termeszetesen kell fizetned. De ha elmegy levetetni, akkor már azért minden vizsgálatoit ki kell fizetned, a vizitdíjon felül! - például a röntgen 6000 forint csak és ezen kívül még fizetned kell azért, hogy az orvos megnéz és valaki más leveszi a gipszet. Ha baleset ér, és az életedet kell megmenteniük valóban nem fognak pénz kérni, de mondjuk a viszeredet nem fogják megoperálni, a manduládat nem fogjak kivenni vagy a szemészeten nem fogják megnézni, hogy romlott-e a szemed, mert az nem a közvetlen életveszély elhárítása lesz! A magyar biztosítás az utóbbira kell - ha itt nem akarsz mondjuk a tobbhonapos varolistan varni arra, hogy megnezze egy orvos, hogy mit is kellene csinalni a viszereddel - es hol van akkor meg az, hogy meg is operal. Otthon egy csomo mindent el lehet intezni 1-2 nap alatt, amire itt akar honapokat is kell varni - nem vagyok hipohonder, de jo tudni, hogy van back-up. |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Finsbury Mester

|
Elküldve: 2007. Március 7. Szerda, 12:15 Hozzászólás témája: |
|
|
Ezek szerint nem volt vilagos, amit korabban - marmint nem ma - irtam.
De az a helyes, amit Secivel irunk - empirikus tapasztalat.
Plusz anyam korhazban dolgozik, tk. o jart utana, hogy kevesebb a havi biztositas, mint 1 vizsgalat. |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Artin V.I.P.

Csatlakozott: Feb 11, 2006 Hozzászólások: 731 Tartózkodási hely: London
|
Elküldve: 2007. Március 7. Szerda, 12:21 Hozzászólás témája: |
|
|
| Finsbury írta: | Ezek szerint nem volt vilagos, amit korabban - marmint nem ma - irtam.
Plusz anyam korhazban dolgozik, tk. o jart utana, hogy kevesebb a havi biztositas, mint 1 vizsgalat. |
NEkem teljesen vilagos volt, csak utana olvastam egy ellenkezo informaciot is. D en elhiszem neked. KOszi  _________________ - Kormanyozd egyenesen azt az autot!
- En egyenesen kormanyzom, te taszigalod ferden!
- Szoval en taszigalom ferden?! |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
avnire Mester

|
Elküldve: 2007. Március 7. Szerda, 12:30 Hozzászólás témája: |
|
|
| Finsbury írta: | Ezek szerint nem volt vilagos, amit korabban - marmint nem ma - irtam.
Most mar en is be vagyok kavarva. Akkor osszerakva a 2 informaciot: az E-112-es ( nem emlekszem pontosan a szamra) papirt ki kell tolteni, hogy bizonyitsuk, hogy surgossegi ellatasra vagyunk jogosultak. (???)
Ha "rendes" ellatast szeretnenk: 6900 ft/ho az OEP-nek. (???)
Ha mar a gyakorlati tapasztalatoknal maradunk, velem nem vacakoltak otthon, kaptam hasi es alhasi ultrahangot, megneztek a verkepemet minden zokszo nelkul, annak ellenere, hogy akkor mar kinn dolgoztam egy ideje. |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Cintia Újonc

Csatlakozott: Feb 08, 2007 Hozzászólások: 27 Tartózkodási hely: New Malden
|
Elküldve: 2007. Március 7. Szerda, 12:37 Hozzászólás témája: |
|
|
| avnire írta: |
Nagyon jo, hogy ezt leirtad Cintia!! Koszi!
Akkor ez azt jelentene, hogy otthon is ellatasban reszesulhetunk, tehat nem kell otthon meg egyszer kifizetni a TB-t? Tudod, hogy hol lehet E106-os nyomtatvanyhoz hozzajutni? Itt kinn, vagy otthon? |
Azért érdeklődtem, hogy szerződést kössek velük, hogy otthon is biztosított legyek; erre közölte a hölgy, hogy teljesen felesleges, ezzel a nyomtatvánnyal és a fénymásolt dolgokkal Magyarországon is részesülhetünk orvosi ellátásban (nem a sürgősségi ellátásban!, a normálban, ezért kell a lakcímkártya is) és abban az országban kell kérni az E106-os nyomtatványt, ahol a TB-t fizeted, tehát jelen esetben Angliában. |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Cintia Újonc

Csatlakozott: Feb 08, 2007 Hozzászólások: 27 Tartózkodási hely: New Malden
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Artin V.I.P.

|
Elküldve: 2007. Március 7. Szerda, 12:58 Hozzászólás témája: |
|
|
| Cintia írta: | http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_
EBELLAT/EUELLATASOK/UNIOS_EB_FUZETEK_3.PDF
5. oldal Teljes ellátás |
Ez eppen az ellenkezojet mondja. Vagyis ha te kulfoldon dolgozol mint magyar allampolgar, akkor te vagy a csalad a kulfoldon igenybevett orvosi szolgaltatast megfizetetheti a magyar allammal, ha kitoltod a nyomtatvanyt.
A kutya pedig itt ebben a mondatban van elasva. Ennek feltétele az E 106 számú formanyomtatvány beszerzése a magyar foglalkoztató székhelye szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztártól.
Vagyis en nem vehetem igenybe, ha akarom se mivel Magyarorszagon nincs foglalkoztatom.
De mondjuk nekem nem is erre van szuksegem.
Mindenesetre koszi, hogy megosztottad az infot velunk.  _________________ - Kormanyozd egyenesen azt az autot!
|
| Vissza az elejére |
|
 |
stifike Újonc

Csatlakozott: Jan 10, 2007 Hozzászólások: 26 Tartózkodási hely: Bristol, United Kingdom
|
Elküldve: 2007. Március 7. Szerda, 13:17 Hozzászólás témája: |
|
|
. . . vagyis a Cintia által leírtak arra az esetre vonatkoznak, ha MO-on van bejelentett munkahelyed, de külföldön tartózkodsz
mondjuk külföldi kiküldetés, szabadság, ilyesmi
eszerint az EU-s eü. kártyával csak sürgősségi ellátásra vagy jogosult külföldön,
míg az E106 -os nyomtatvánnyal teljes értékű biztosított vagy kint, és a külföldi egészségügyi ellátó számláz MO -nak, akik az itthon fizetett TB-dre terhelik
de ez atomtámadás ellen nem véd  _________________ "Ne haragudj a rosszra, nélküle nem tudnál mihez képest jónak lenni" By Stifike |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Finsbury Mester

|
Elküldve: 2007. Március 7. Szerda, 13:58 Hozzászólás témája: |
|
|
Amit en irtam az arra a helyzetre vonatkozik, amikor Mo-on nem vagy foglalkoztatva, de szeretnéd, hogy legyen biztosításod - a fent leirt okokból - mindegy, hogy azért, mert külföldön vagy vagy azért, mert éppen nincs munkad és semmilyen ellátásban nem részedülsz. Ez attol teljesen fuggetlen hogy te most eppen GB-ban vagy mondjuk Hollandiaban rendelkezel-e biztosítással. Az OEP az minden esetben számláz, ha nem talál meg téged a rendszerben - elso korben a korhaz nem kapja meg toluk a penzt, aztan elkezdenek keresni teged. A surgossegi ellatas egyebkent akkor is ingyenes, ha Mo-on elsz es nincs biztositasod - szoval kerhetsz innen igazolast, nem jelent tul sokat.
En azert irtam ezt le, mert ez a 6,900 forint nem a vilag - kb. a heti buszberlet es ezert barmi bajod van, barmikor haza tudsz menni es otthon tudod kezeltetni magad. De ahogy korabban is irtam, attol a naptol el, ahogy te befizeted a penzt - szoval aznap is elkezdheted fizetni, hogy orvoshoz szeretnel menni.
Tavaly egy Brusszelben elő ismerosunk 3 honap alatt fogyott 15 kilot, allandoan gyenge volt, es puffadt a hasa. Brusszelben nem talaltak nala semmit sem az orvosok. Kivett 1 het szabadsagot es hazament kivizsgaltatni magat, a szulei leszerveztek mindent, a repterrol egybol a korhazba ment és még aznap kiderult, hogy vastagbel daganata volt, azonnal megoperaltak, az orvos szerint meg 2-3 napig birta volna es meghal - volt ehhez mindössze 35 éves! Na egy ilyen helyzetben nem art, ha van az embernek biztositasa - tudom, ez egyedi eset, ritkán fordul elő, de elég egy életben egyszer. Kérdés mennyire bizol az itteni ellatasban - én nem nagyon.... |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Finsbury Mester

|
Elküldve: 2007. Március 7. Szerda, 14:09 Hozzászólás témája: |
|
|
Forrás: http://www.dwp.gov.uk/international/sa29/medical_06.asp
33. Living (but not working) in another EEA country
If you are going to live, but not work, in another EEA country, you may get healthcare cover from the UK for yourself, and for any members of your family who depend on you and who go with you, under the state scheme of the other country. But this cover will only be for a limited time. How long it lasts will depend on whether you could still get UK short-term Incapacity Benefit if you claimed it. When this period ends, the UK cannot give you any more healthcare cover unless anything in sections 34-37 applies to you.
Before you move abroad, ring The Pension Service, Tyne View Park and ask for a claim pack to be sent to you.
When you get forms E106, register the forms by giving them to the authorities who run the sickness insurance scheme in the country where you live. If you have family members who cannot be issued with form E106 in their own right, they may be covered as members of your family on your own form E106, but this is a matter for the authorities in the country where you reside. Ask them if they can include your family members when your form E106 is registered.
Prior to visiting any other EEA country you will need to get a European Health Insurance Card (EHIC) from the UK for your medical cover. When form E106 is issued to you, you will also be sent an EHIC Application Pack . Send the completed form to the PPA in the envelope provided.
If you start work in the country where you live you should become insured for health care under that country’s sickness insurance scheme. The forms E106 and the EHIC issued by the UK will then no longer to apply to you.
If you do not meet the rules for form E106 yourself, and cannot be covered as a member of the family of someone who you depend on and live with, you may be able to pay voluntary contributions to the state sickness insurance scheme of the country you move to. This depends on the law of that country. If not, you will have to take out private medical insurance. In most other EEA countries, you must prove that you have adequate healthcare cover before you will get a right of residence. |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Katyus Újonc

|
Elküldve: 2007. Március 8. Csütörtök, 10:35 Hozzászólás témája: |
|
|
Sziasztok!
Egy kicsit mar kezdek osszezavarodni ebben az egesz biztositasi dologban.. ((
A kovetkezo lenne a problemam, van itt egy bejelentettm munkahelyem, van Ni szamom is, de mivel kis oraszamban dolgozok (heti 6 ora) ezert nem vonnak semmit NI neven/...Kicsit csodalkoztam ezen en is, de azt mondta a fonokom,hogy ez igy rendjen van..szoval ennek elenere jogosult vagyok orvosi ellatasra vagy sem??
A helyi korzeti dokinal meg nem vagyok regisztralva, de erosen gondolkodom rajta, hogy el kene majd inteznem. Ha ott regisztraltatam magam, akkor kapok NHS szamot es kartyat is???
Es ha aprilis 1 utan megyek otthon dokihoz, akkor az NI kartya kell vagy az NHS kartya???
Mellesleg nehezen tudom elhinni,hogy ha otthon elmegyek a korzetimhez, hogy ott az adott pillanatban barhol is utana nezzen, hogy nekem itt angliaban milyen biztositastom van,... kivancsi vagyok,hogy fog mukodni a rendszer.... )
Valaki itt korabban irt egy 6900 forintos osszegrol...szoval ezt tenyleg adott esetben eleg lenne csak arra a honapra fizetni, amikor otthon vagyok??? megprobaltam utana nezni az oep honlapjan, persze semmit sem talaltam...Lehet bena vagyok ) |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Finsbury Mester

|
Elküldve: 2007. Március 8. Csütörtök, 12:23 Hozzászólás témája: |
|
|
| Katyus írta: | Sziasztok!
A kovetkezo lenne a problemam, van itt egy bejelentettm munkahelyem, van Ni szamom is, de mivel kis oraszamban dolgozok (heti 6 ora) ezert nem vonnak semmit NI neven/...Kicsit csodalkoztam ezen en is, de azt mondta a fonokom,hogy ez igy rendjen van..szoval ennek elenere jogosult vagyok orvosi ellatasra vagy sem??
A helyi korzeti dokinal meg nem vagyok regisztralva, de erosen gondolkodom rajta, hogy el kene majd inteznem. Ha ott regisztraltatam magam, akkor kapok NHS szamot es kartyat is???
Es ha aprilis 1 utan megyek otthon dokihoz, akkor az NI kartya kell vagy az NHS kartya???
Mellesleg nehezen tudom elhinni,hogy ha otthon elmegyek a korzetimhez, hogy ott az adott pillanatban barhol is utana nezzen, hogy nekem itt angliaban milyen biztositastom van,... kivancsi vagyok,hogy fog mukodni a rendszer.... )
Valaki itt korabban irt egy 6900 forintos osszegrol...szoval ezt tenyleg adott esetben eleg lenne csak arra a honapra fizetni, amikor otthon vagyok??? megprobaltam utana nezni az oep honlapjan, persze semmit sem talaltam...Lehet bena vagyok ) |
Hogy kell-e fizened NI-t, annak a www.dwp.gov.uk oldalon biztosan utána tudsz nézni.
A regisztráció GP-nél több, mint ajánlott - arról, hogy miért kell és hogyan tudod megtenni lásd Enci topicnyitó bejegyzését.
Az otthoni biztosítással kapcsolatban az elmúlt pár napban mindent kiveséztünk, olvasd el figyelmesen a fentieket.
A körzeti orvos nagyon-nagyon meg fogja nézni van-e biztosításod, a rendszert komolyan megszigorították. A januártól használt nyilvántartási rendszer azt is regisztrálja, ha csak megnyitják a te fájlodat a rendszerben - és már ebben az esetben is kell fizetni vizitdíjat.
Az én körzetim rokon, ennek ellenére fizettem nála vizitdíjat, mert ha én nem fizetem ki, akkor neki kell! |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Katyus Újonc

|
Elküldve: 2007. Március 9. Péntek, 22:22 Hozzászólás témája: |
|
|
koszi a valaszt... )
Azt nem keltem, hogy a korzeti doki a szamitogepen megprobal utana nezni a biztositasomnak, csak azt keltem,hogy a rendszer latja majd, hogy en itt kint elek, s van biztositasom???!!!
Azzal aki otthon el es dolgozik semmi gond, beirja a taj szamat, s kidobja a rendszer, hogy aktualis-e...En csak abban ketelkedek, hogy ez a rendszer minden kulfoldon elo, dolgozo ember biztositasat is latni fogja..??? remelem igen...
Egyebkent vegig olvastam a forumot..azert is vagyok megzavarodva ))
viszont olvastam valahol, hogy ez a 6900 forintos dolog alitolag ugy fog mukodni, hogy nem eleg abban az egy honapban befizetned, hanem minimum fel evet kell fizetni, hogy legyen biztositasod...errol hallott valaki valamit??? mondom en is egy masik forumon olvastam, tehat nem 100% az info... |
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Artin V.I.P.

|
Elküldve: 2007. Március 9. Péntek, 23:18 Hozzászólás témája: |
|
|
| Katyus írta: | Sziasztok!
A kovetkezo lenne a problemam, van itt egy bejelentettm munkahelyem, van Ni szamom is, de mivel kis oraszamban dolgozok (heti 6 ora) ezert nem vonnak semmit NI neven/...Kicsit csodalkoztam ezen en is, de azt mondta a fonokom,hogy ez igy rendjen van.
|
A heti 6 oras munkad eleri a heti 100 font jovedelmet? Tax-ot vonnak, csak NI-t nem, vagy TAX-ot sem? _________________ - Kormanyozd egyenesen azt az autot!
|
| Vissza az elejére |
|
 |
|
|
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban Nem módosíthatod a hozzászólásidat a fórumban Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban Nem szavazhatsz ebben fórumban
|